18.12.2016 Saveti

Muke sa birokratijom: Svake godine majke podnose dokaz da imaju treće dete

Mame trećeg deteta u Srbiji najmanje jednom godišnje moraju predškolskim ustanovama da dokazuju da im je to stvarno treće dete, kako bi boravak u vrtiću bio besplatan?! Rešenje koje im omogućava ovu povlasticu ima ograničen rok trajanja od 12 meseci, iako je neosporna činjenica da žena ne može više puta da se porodi treći put.
Guliver/Getty

Guliver/Getty

Prema rečima A. A., majke mališana koji ide u Predškolsku ustanovu “Dečji dani” u Beogradu, iako je njen sin primljen u grupu kao treće dete, ona ima obavezu da svake godine podnosi zahtev za ponovno priznavanje njegovog statusa. U suprotnom, svaki dan kašnjenja računovodstvo naplati po punoj ceni. Ona navodi da je morala da izdvoji oko 12.000 dinara zato što nije na vreme nabavila po treći put isti papir.
– Zar nisam to dokazala njegovim rođenjem – pita se A. A. – Neverovatno je da gradska uprava Beograda jedva čeka da nas “uhvati” i naplati kaznu za nazovi nemarnost.
U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu navode da je besplatan boravak u vrtiću “dodatno pravo” i da oni koji žele da ga iskoriste moraju da poštuju proceduru. Njih ne zanima da li je pomenuta procedura besmislena.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije