26.01.2017 Porodica Saveti

Kako izabrati prvu slikovnicu?

Na spisku roditeljskih zaduženja važno mesto zauzima i njihov doprinos da detetu od malih nogu usade ljubav prema knjigama i čitanju. Zna se da čitanje kod dece podstiče razvoj, maštu, kreativnost i zato stručnjaci predlažu da se detetu već sa deset meseci kupi prva knjiga.

knjiga

Slikovnica mora biti edukativnog karaktera. Roditelji najčešće greše jer kupuju jako šarene slikovnice, one koje se njima dopadaju. Preporučuje se da prve slikovnice budu sa sadržajem o zdravlju i delovima tela.

Bitno je da budu u tvrdom povezu, da su listovi od kartona, a ivice zaobljene. Dete između 10 i 12 meseci tek razvija motoriku i nema dobro razvijenu koordinaciju pokreta, pa još uvek ne zna da lista knjigu. Zato je bitno da korice budu od debelog kartona, jer će ih u protivnom pocepati, a listovi će završiti u ustima.

Obavezno neka knjiga bude od ekološkog materijala sa oznakom CE ili bilo kojim drugim dokazom da materijal nije toksičan. Ovo je veoma važno, jer mala deca vole sve i svašta da stavljaju u usta.

Gledajte da su crteži sa što manje detalja, jer deca u tom uzrastu ne mogu da zapamte šta im se pokazuje. Mnogi roditelji misle da je šarenija slikovnica bolja od jednostavnije. Dete u tom periodu može da se fokusira samo na dve do tri stvari.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije