zarazne bolesti u trudnoći
10.11.2021 Trudnoća

Pitale ste: Koje zarazne bolesti su opasne u trudnoći?

Da li smete kod prijateljice čije je dete dobilo ovčije boginje? Koliko opasne za bebu u stomaku mogu biti zauške? Da li i gripa smeta plodu? Ovo su samo neka od pitanja koje trudice postavljaju u pokušaju da saznaju koje su to zarazne bolesti koje su opasne u trudnoći i koje mogu ostaviti posledice na bebu.

Zašto su neke zarazne bolesti opasne u trudnoći?

Generalno, trudnice bi trebalo da se klone zaraznih bolesti pre svega zbog toga što su mogućnosti lečenje ograničene. Gravidne žene ne smeju da koriste sve medikamente, jer neki utiču negativno na razvoj ploda. Ipak, pojedine zarazne bolesti opasnije su za trudnice, nego neka druga obolenja i to zato što mogu da izazovu infekciju ploda.

Infekcija ploda po pravilu ima lošu prognozu, može da dovede čak i do najtežeg ishoda. Lečenje je ograničeno, stoga je mnogo značajnija prevencija.

Koje su zarazne bolesti opasne u trudnoći?

Rubeola (male boginje)

Ova se bolest do skora smatrala iskorenjenom. Ipak, kada je broj vakcinisane dece pao ispod 85 odsto, počele su da se javljaju manje epidemije, stoga je jako važno da trudnice obrate pažnju i na ovu mogućnost. Ukoliko saznate da ste bile u kontaktu sa nekim obolelim od rubeole, obavezno to recite svom ginekologu.

Ovu infekciju izaziva virus, a izuzetno je opasna za decu. Za trudnice je posebno nezgodna u prvom trimestru trudnoće. Tada rizik da će se razviti anomalije na plodu iznosi čak 20 odsto. Jednostavnije rečeno, to znači da će svaka peta beba koja je u stomaku izložena rubeola virusu pre nego što je mama izašla iz prvog trimestra imati određene posledice. Bebe koje u prvom trimestru dođu u kontakt sa rubeolom često imaju malu telesnu težinu, srčane mane, kataraktu, upalu pluća… Moguće su i teže posledice poput mikrocefalije.

Ovčije boginje (varičela)

Kao i kod malih boginja, ova bolest je najopasnija za trudnice koje su još u prvom trimestru trudnoće. Infekcija se prodire do ploda u oko 10 odsto slučajeva i njene posledice mogu biti razna oštećenja na koži bebe, katarakta, mišićna slabost, pa čak i posledice po mentalni i fizički razvoj deteta.

Ukoliko se varičelama zarazi trudnica u poslednjem mesecu trudnoće, postoji mogućnost da se bolest razvije kod bebe što može biti opasno s obzirom na to da bebe nemaju razvijen imunitet.

Postoji mogućnost da se sprovede terapija gamaglobulinom kod trudnica koje su bile u kontaktu sa obolelim od varičele, te je stoga jako važno da se lekaru jave sve trudnice koje saznaju da su nesvesno bile u kontaktu sa nekim ko ima ovčije boginje, a da nisu vakcinisane ili da nisu prebolele bolest u detinjstvu.

Koksaki virus

Neće svaki kontakt sa koksaki virusom negativno uticati na plod, ali ako trudnica sazna da je obolela od koksakija, trebalo bi da to da javi svom ginekologu. Ovaj virus može da izazove infekciju ploda koja može da dovede do vrlo ozbiljnih posledica.

Ureaplazma i hlamidija

Karakteristično za obe ove bakterije jeste da se prenose, najčešće seksualnim putem. Nažalost, obe infekcije mogu da dovedu do spontanog pobačaja. Sa majke na bebe ove se infekcije prenose tokom porođaja i mogu da izazovu upale pluća i druge teže infekcije kod beba.

Toksoplazmoza

Ovu infekciju izaziva parazit čiji su primarni domaćini mačke. Ova infekcija kod čoveka uglavnom prolazi bez simptoma, pa mnoge trudnice čak i ne znaju da je imaju. Parazit sa majke prelazi na bebu i tek posle rođenja, dok beba raste i razvija se, počne da izaziva oboljenja: od strabizma, preko epilepsije, do zaostajanja u razvoju.

 

 

 

 

 

 




KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus

još iz kategorije