Noćni strahovi kod dece
02.02.2023 Dete

Noćni strahovi kod dece: Kako se izboriti sa njima?

Noćni strahovi  kod dece su često zastrašujući više za roditelje nego za decu. Oni su veoma česti i čak 88% dece pati od noćnih strahova do 11. godine.  Dobra vest je da noćni strahovi, kao i hodanje i govor u snu nisu štetni za decu.

Noćne more ili noćni strahovi kod dece: Koja je razlika?

Tokom noćnih strahova deca često vrište, sede uspravno u krevetu, plaču, znoje se i ono što najviše zabrinjava roditelje, imaju potpuno otvorene oči, pa deluje kao da su budni. Ove epizode traju i do 15 minuta,sve  dok vaše dete ne pređe u drugu fazu sna. U ekstremnim slučajevima, mogu trajati i do sat vremena. Dobra stvar je što se oni ujutro ne sećaju ničega, ali mogu biti iscrpljeni i umorni. Sa druge strane, noćnih mora se deca često sećaju.

Druga razlika je što se noćni strahovi kod dece događaju u početku noći u toku dubokog sna, dok se noćne more manifestuju u REM fazi pri kraju noći dok deca imaju lakši san. Najbolji pokazatelj šta je u pitanju jeste da razgovarate sa svojim detetom. Ako se vaše dete seća zbog čega je bilo uznemireno onda je u pitanju noćna mora. Ako oni izgledaju dobro i ne sećaju se ničega od prethodne noći, onda su u pitanju noćni strahovi.

Šta uzrokuje noćne strahove?

• Umor ili loše osećanje

• Groznica

• Porodična istorija noćnih strahova ili hodanja u snu

• Potreba za mokrenjem noću – to može mnogo da utiče na obrasce spavanja!

• Odlazak na spavanje nakon gledanja nečeg strašnog

• Iznenadni zvukovi

• Određeni lekovi

• Pojedina mentalna stanja

 

noćni strahovi kod dece

Kada počinju noćni strahovi kod dece?

Noćne strahove možete primetiti već kod deteta od 18 meseci. Ipak, najčešće se to događa kod dece u uzrastu od tri ili četiri godine. Kod beba se jako retko događaju noćni strahovi. Njihov plač je uglavnom uslovljen drugim faktorima. Međutim, sem ovoga, ne postoji starosna granica za noćne strahove. Oni mogu pogađati i decu i odrasle.

Kako da odreagujete ako vaše dete ima noćni strah?

Nikako nemojte da budite dete! Prvo što je to veoma teško i učiniti, a drugo verovatno ćete ga još dodatno uznemiriti. Čak postoji mogućnost i da vas ne prepozna ako ga probudite.  Ne razgovarajte sa njima i ne sprečavajte ih u njihovim kretnjama sem ako ne dovode sebe ili druge u opasnost. Pokušajte da ostanete mirni i da sačekate da se smire.

Kako sprečiti noćne strahove?

Većina dece izađe iz noćnih strahova do osme godine. Međutim, ako se oni dešavaju često, evo šta možete da uradite. Noćni strahovi se dešavaju uvek u isto vreme. Uđite u sobu i uznemiravajte ga zvukovima do toga da bude na granici da se probudi. Tako ćete pomeriti ciklus spavanja i čvrst san. Radite ovo pet do sedam noći da biste prekinuli obrazac.

Još jedna stvar koju možete da učinite jeste da obratite pažnju na to da li je vašem detetu pretoplo. Ako pretrpate dete sa silnim prekrivačima ili oni odu u krevet pod naletom energije, moguće da to prouzrokuje noćne strahove. Najbolje je da  da imaju neku rutinu koja će ih opustiti i umiriti.

Noćni strahovi kod dece često mogu da prouzrokuju i hodanje u snu. Ukoliko ste primetili da se to dešava, uverite se je pod čist i da su sva vrata i prozori bezbedno zaključani. Naročito obezbedite stepenice ako ih imate u kući.

Da li treba da se obratim lekaru?

Ako vaše dete doživljava noćne strahove nekoliko puta u toku noći, obratite se lekaru opšte prakse. Oni mogu biti od pomoći i ako deca imaju noćne more o istoj stvari više puta ili ako to počinje da utiče na kvalitet sna i dobrobit cele porodice. U nekim slučajevima, noćni strahovi kod dece mogu biti izazvani ozbiljnijim stanjima, a u tom slučaju lekar će umeti to da prepozna.

 




kozorog/GettyImagesPlus, LeManna/GettyImagesPlus

još iz kategorije