02.05.2014 Dete

Školarci: Od iduće godine udžbenici i za fizičko?

Od iduće školske godine u đačkim torbama mogle bi da se nađu i knjige za fiskulturu. Sročili su ih stručnjaci za teoriju i metodiku fizičkog vaspitanja, profesori Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

fizicko

Svaki najmlađi školarac do kraja prvog razreda trebalo bi da nauči kolut unapred i unazad, da vodi rukometnu i košarkašku loptu, trči na prstima po gimnastičkoj klupi ili gredi.

Skok udalj ili uvis, preskakanje vijače, šutiranje i dodavanje lopte rukom, ljuljanje na vratilu, penjanje uz mornarske lestve – ne bi smeli da budu nepoznanice za đake koji završavaju drugi razred. U trećem osnovci bi valjalo da savladaju elementarna pravila timskih igara, nauče vežbe ritmičke gimnastike, šta je štafeta, višeboj, sprint…

Vežbe na krugovima, dvovisinskom i paralelnom razboju, konju sa hvataljkama – treba da budu okosnica časova za četvrtake. A sve bi to znali roditelji mlađih osnovaca da samo prelistaju Bukvar fizičkog vaspitanja za prvake i nove udžbenike za fizičko.

Idejni tvorci ove literature: odbojkaš Vladimir Vanja Grbić i Novica Pavličić, izdavač, tvrde da udžbenici za fiskulturu uživaju podršku prosvetnih autoriteta, a već su probudili interesovanje odgovornih za obrazovanje u državama u okruženju, jer slično štivo postoji samo u Rusiji.

Knjige za fizičko vaspitanje naše Ministarstvo prosvete uvrstilo je u katalog odobrenih i one bi mogle da se nađu među besplatnim udžbenicima za osnovce, jer fizičko je obavezan predmet kao što su srpski, matematika ili muzička kultura, a učitelji biraju koju će literaturu deca koristiti.

Udžbenici za fizičko vaspitanje prvi su korak ka sistematskom unapređenju nastave fizičke kulture i podizanju svesti o svrsishodnosti bavljenja sportom od najranijeg uzrasta. Od nastave fizičkog zavisi zdravlje nacije. Međutim, školski sport koji je obavezan, besplatan i dostupan svima, poslednjih deceniju i po je nepravedno marginalizovan i zato je sve više dece koja imaju problema s kičmom, pravilnim držanjem, ravnim stopalima. Ako nešto ne preduzmemo, pretvorićemo se u naciju nesposobnjakovića. Sportom će se baviti pojedinci kojima to roditelji mogu da priušte, školske timove će činiti deca koja treniraju u nekom klubu, a ne ona čiji su kvalitet i talenat prepoznali učitelji i nastavnici na času i, gle čuda, baš to je slika sporta u školi danas„, kaže za „Politiku“ Vanja Grbić.

Gotovo 80 odsto školaraca nema pravilno držanje, sve je više pogrbljene dece, mališana koji krivo sede ili nepravilno gaze i imaju deformitete kičmenog stuba i stopala. O tome svedoče podaci iz zdravstvenih kartona osnovaca na koje lekari stalno upozoravaju, dok učitelji i nastavnici beleže da gotovo polovina đačke populacije traži poštedu na časovima fiskulture.

Nije teška đačka torba koliko je slaba kičma. Za kvalitetan čas fizičkog nije presudna fiskulturna sala. U seoskoj školi deca, nemaju koš i ne mogu da igraju košarku, ali imaju konje, pa što ne bi jahali? Nije dovoljno dati đacima loptu da se igraju, čas fizičkog mora biti valjano pripremljen da podstiče fizički razvoj, a kad imate knjigu, znate odakle da počnete i dokle ste stigli„, kaže Novica Pavličić.

Kada udžbenici za fizičko uđu u škole, ideja Vanje Grbića je da, kao pomoć učiteljima za nastavu fiskulture, u osmoletke uđu i profesori fizičkog, tek svršeni studenti kojima nedostaje pedagoško iskustvo.

Mladi profesori bi rasteretili posao učitelja, kao njihovi asistenti sticali bi pedagoško iskustvo, a znanjem koje su stekli na fakultetu unapredili bi nastavu fiskulture i to ne bi koštalo državu. Godinu dana obavezne prakse u školama moglo bi da postane uslov za polaganje državnog ispita za buduće nastavnike fizičkog„, smatra Grbić.

Dosad nismo imali udžbenik za fizičko, a imamo vrsne sportiste, dičimo se da smo sportska nacija – reći će mnogi i pitaće da li je osnovcima za fiskulturu zaista potrebna knjiga.

Treba svoj deci omogućiti da se kvalitetno bave sportom bez obzira na to da li su talentovana i imaju li šanse da postanu vrhunski sportisti. Ovi udžbenici su ašov kojim ćemo početi kopanje temelja za buduću zdravu naciju. Kada smo tu ideju izneli pred Obrazovni forum, dobili smo smernice i ozbiljne kritike uvaženih profesora, dekana, psihologa – zašto se ovim problemom nismo bavili pre. Uz udžbenike će se na časovima fizičkog raditi kvalitetnije, sport će se vratiti u škole, nastava fizičkog biće prevencija svih oboljenja koja nastaju zbog nekretanja, loše ishrane i stresa i samo u sistemu zdravstvene zaštite doneće uštede merljive milijardama evra„, uverava Vanja Grbić.

Izvor: mondo
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije