22.10.2013 Ishrana

Ishrana deteta: Riba kao rudnik minerala i vitamina

Riba se uvodi u ishranu deteta tek nakon navršenih godinu dana. Pošto sadrži manje masnoće od mesa, riba se lakše vari, te se preporučuje u ishrani dece.

riba

Riblje meso sadrži obilje minerala kojih nema u dovoljnoj količini u drugim vrstama namirnica. Pre svih, tu su fosfor, kalcijum, jod (naročito kod morskih vrsta), fluor i magnezijum. Količine i odnosi pomenutih minerala, naročito fosfora i kalcijuma, kao i prisustvo esencijalnih aminokiselina, neophodni su za normalan rast, telesni i intelektualni razvoj deteta, kao i poboljšanje drugih vitalnih funkcija ljudskog organizma.

Jača inteligenciju

Meso ribe vrlo je bogato i vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa, a ovakav sastav daje mu značajnu ulogu u regulaciji metabolizma. Vitamin C sadrži u vrlo malim količinama, pa se riba zato najčešće i priprema uz dodatak limuna.

Dokazano je da stanovništvo nekih područja na našoj planeti, u čijoj ishrani dominira riba, neuporedivo manje oboleva od arterioskleroze i drugih bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, testovi inteligencije kod ovih grupa ispitanika daju mnogo bolje rezultate nego kod onih koji u ishrani retko koriste ovu namirnicu.

Da li je sveža?

Mnoge mame se ustručavaju da deci daju riblje meso jer se plaše trovanja. Ukoliko je riba sveža, nema razloga za zabrinutost. To ćete najlakše proveriti prema sledećim pokazateljima:

1. Oči ribe su sjajne, pune i providne.
2. Škrge su crvene boje, a poklopci čvrsto zatvaraju škržnu šupljinu.
3. Koža je sjajna i ima prirodnu boju.
4. Krljušt čvrsto prianja uz kožu.
5. Meso je čvrsto i elastično na pritisak.
6. Miris ne sme da bude neprijatan.

Kako sačuvati svežinu do upotrebe?

Najbolje je nabaviti živu ribu, ali joj i tada treba proveriti miris da bi se isključila mogućnost da je boravila u zagađenoj vodi. Do samog pripremanja, riba se može čuvati živa, u posudi u koju stalno dotiče sveža voda. Ako se, iz bilo kojeg razloga, riba ne može održati u životu, a želite da je pripremate tek sutradan, treba je očistiti, izvaditi joj utrobu, uroniti je u vinsko sirće, a zatim uviti u čistu salvetu, krpu ili osušene listove zelene salate. Stavite je u porculansku posudu, pa u frižider. Ovo je najbolji način da svom detetu obezbedite kvalitetnu i zdravu namirnicu, a sam način pripremanja ćete već sami odrediti.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije