10.06.2014 Korisni saveti

Pre nego što zatrudnite, uradite ovo (1. deo)

Pre nego što pokušate da zatrudnite, treba da stekenete nove navike, a rešite se nekih negativnih. Ovo su neke od njih na koje treba da mislite.

trudna

Folna kiselina kao dodatak prehrani je apsolutno neophodna. Konzumiranje 400 mg folne kiseline dnevno, najmanje mesec dana pre nego ćete zatrudneti, kao i tokom prvog tromesečja smanjićete rizik oštećenja ploda.

Odustanite od pušenja i konzumiranja alkohola. Ako pušite, pijete, sad je vreme da prestanete. Brojne studije su pokazala da pušenje ili uzimanje lekova može dovesti do pobačaja, prevremenog poroda, te smanjene težine bebe. Mnoga istraživanja pokazuju da upotreba duvana može uticati na vašu plodnost i smanjen broj spermatozoida kod vašeg partnera. U stvari, istraživanja su pokazala da čak i pasivno pušenje smanjuje šanse za trudnoću.

Jedite zdravu hranu. Neka u vašoj ishrani svkodnevno budu voće i povrće, mnogo žitarica, te namirnice koje posjeduju visok postotak kalcija, kao što su mleko, jogurt i drugi mlečni proizvodi. Konzumirajte proteine iz različitih izvora kao što su pasulj, orasi, semenke, proizvodi od soje, perad i meso.

Smanjite unos ili prestanite piti kafu. Ne postoji jedinstveno stajalište o tome kolika je dozvoljena količina kofeina u trudnoći. Međutim, stručnjaci se slažu da trudnice treba da izbegavaju konzumiranje kafe tokom trudnoće, ili barem da kozumiranu količinu svedu na najviše jednu šoljicu dnevno. Mnoga istraživanja su pronašla vezu između konzumiranja kafe u trudnoći i pobačaja. Kofein utiče na skupljanje krvnih žila, što može smanjiti količinu krvi prema posteljici, a samim tim i vašoj bebi.

Izvor: roditeljstvo.com




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije