01.09.2014 Dete

Zašto dete odbija da ide u školu

Periode oklevanja i pokušaje izbegavanja školskih obaveza doživela je verovatno većina roditelja. No ponekad ta nevoljnost prerasta u pravu anksioznu reakciju, pri čemu odlazak u školu postaje muka i za roditelja i za dete.

skola

Ponekad se ovakve reakcije javljaju jer dete ima strah od odvajanja. Izvor neprijatnosti može biti i školsko okruženje.

Kod stidljive dece koja teško pronalaze mesto u grupi vršnjaka, nedostatak društvenih veština i samopouzdanja može rezultirati strahom od uključivanja u grupu. Poteškoće u savladavanju gradiva mogu još više obeshrabriti dete koje se oseća nekompetentno i neuspešno. Loša komunikacija sa zahtevnim nastavnicima takođe može biti razlog izbegavanja škole.

Prvacima treba osećaj sigurnosti i ponekad pomaže ako roditelji s nastavnikom dogovore da obiđu dete tokom velikog odmora. Ponekad će biti neophodna i pomoć profesionalaca – školskog pedagoga ili psihologa.

Razdoblje straha od odlaska u školu izgleda kao stanje koje traje beskrajno dugo, ali gotovo sva deca s vremenom “prerastu” iracionalne strahove te uspešno dovrše proces sazrevanja i obrazovanja.

Autor: Life Content, M.K.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Zašto deca lažu?

12.12.2014 Dete

Nema roditelja koji se bar jednom nije suočio sa činjenicom da njegovo dete, iz bilo kog razloga, “zaobiđe istinu”. Laž kao posledica maštan...

pročitaj još