Kako sami da pripremate hranu za bebe + recepti
Priprema domaće hrane za bebe je jednostavna, ekonomična i veoma pristupačna. Umesto da trošite novac na kupovne kašice, bacite se na pripremu doma...
pročitaj jošPoznato je da većina dece ne obožava supe i čorbe, ali postoje načini da ih „naterate“ da se predomisle i da ih zavole.
Predlažemo vam da isprobate ova tri recepta, pošto su drugačijeg ukusa od uobičajenih supa i čorbi koje se pripremaju po ukusu odraslih. Svi ponuđeni recepti prilagođeni su za uzrast stariji od godinu dana, pošto bebe mlađe od ovog uzrasta treba da dobijaju hranu gušće teksture.
Pileća supa sa pirinčem
Potrebno vam je:
Priprema:
1. Belo meso sitno iseckajte, pa ga izdinstajte na ulju. Dodajte malo vode i kuvajte nekoliko minuta.
2. Šargarepu i paštrnak očistite, narendajte, pa dodajte u vodu u kojoj se kuva meso. Čm supa prokuva, nalijte je vodom, pa kuvajte oko pola sata na tihoj vatri.
3. Pirinač operite, pa ga dodajte u supu. Posolite po ukusu i poslužite.
Supa od zobenih pahuljica
Potrebno vam je:
Priprema:
1. Zobene pahuljice prokuvajte na tihoj vatri. Kuvanim pahuljicama dodajte mleko i so.
2. Voće dobro operite pod mlazom vode, a zatim otopite šećer u vodi, i u tom sirupu skuvajte voće. Izvadite ga iz vode, a zatim ga sitno iseckajte.
3. Suvo grožđe potopite u vodu, ostavite ga da stoji, a zatim ga skuvajte u malo vode.
4. Pomešajte zobene pahuljice sa kuvanim voćem i suvim grožđem, razredite vodom, još malo prokuvajte i ponudite detetu.
Čorba od jabuka
Potrebno vam je:
Priprema:
1. Jabuke dobro operite, izvadite im sredinu i koštice, pa ih ispecite u prethodno zagrejanoj rerni. Pečene jabuke ispasirajte.
2. Pirinač dobro operite, pa ga skuvajte u 3 dl vode, s cimetom i kašikom šećera.
3. Kuvani pirinač pomešajte sa ispasiranim jabukama, pa sve dobro promešajte. Kuvajte na pari neprestano mešajući da se ne bi pojavile grudvice. Po potrebi dodajte malo vode.
4. Ovu čorbu možete dati detetu hladnu ili toplu. Može da se pripremi i od drugih vrsta voća, na primer od kajsija ili bresaka, ali bez prethodnog pečenja.
Male tajne iskusnih majki
– Povrće stavljajte uvek u ključalu vodu ili supu, jer se na taj način sačuva najveći deo vitamina.
– Supe i čorbe pripremajte na tihoj vatri kako hranljive materije iz povrća i mesa ne bi isparile.
– Deca nisu ljubitelji začinskog bilja, pa ga upotrebljavajte u razumnoj meri.
– Čorbice solite na kraju kuvanja.
– Ako vaše dete uprono odbija da pojede čorbicu od povrća, ponudite mu one od voća, slatkastog ukusa.
– Umesto pilećeg belog mesa, možete da koristite ćureće ili jagnjeće meso. Neka vaše dete proba što više različitih ukusa i odabere onaj koji mu se najviše dopada.
– Ako želite da poboljšate ukus čorbice, dodajte joj kašičicu pavlake ili milerama, ali tek nakon što se malo prohladi.
– Hranljivost supe ili čorbe uvek možete da pojačate dodavanjem knedlica od griza ili džigerice, koje ćete izgnječiti zajedno sa ostalim sastojcima.
Autor: Life Content, M.K.
[caption id="attachment_41761" align="alignnone" width="640"] Foto: Dobra hrana[/caption] Sastojci: 700 g mekog brašna 2 jajeta, ulje 4,5 dl ...
pročitaj jošPotrebno je: 80 g putera 80 g smeđeg šećera 2 kašike meda (industrijski prerađenog) 130 g raženih pahuljica 40 g sušene jabuke (sit...
pročitaj još[caption id="attachment_110200" align="alignnone" width="640"] Foto: Pošalji recept[/caption] Sastojci: 1 kg bundeve, očišćene i isečene na kri...
pročitaj još