12.11.2014 Porodica

Grip, prehlada ili se mališanu ne ide u vrtić?

Kada vam dete kaže da se ne oseća dobro često se zapitamo da li je zaista bolesno ili samo ne želi u vrtić? Dodir čela ne ukazuje na povišenu telesnu temperaturu. Da li je to početak gripe ili prehlada?

prehlada dete

Svaka majka bi volela da ima instinkt koji će joj reći šta je tačno njenom detetu. Ali, čak ni doktori ponekad ne mogu odmah da uvide radi li se o prehladi ili gripu. Kod neke dece grip može biti bez ili sa vrlo slabo izraženim simptomima.

Moguće je testiranjem otkriti radi li se o virusnom ili bakterijskom uzročniku bolesti, ali većina doktora to radi samo ako je bolest vrlo ozbiljna kako bi bili sigurni da nije došlo do sekundarne infekcije zbog oslabljenog imuniteta. Mnogo blagih infekcija se zapravo ne leči, već se samo detetu pokušavaju olakšati dani dok se organizam sam ne izbori ne pobedi infekciju.

Simptomi koji zahtevaju lečenje jesu zajednički i prehladi i gripu. To su curenje nosa, bol u grlu, kašalj, glavobolja, slabost celog tela, groznica, osetljivost želuca i umerena bol u celom telu (najčešće izazvana povišenom telesnom temperaturom). Razlika je ta što su kod gripa simptomi snažniji i komplikacije su češće.

Ukoliko su simptomi umereno izraženi pokušajte dan – dva sa lečenjem čajem ,voćem i supicom. Kod povišene telesne temperature je najvažnije unositi dovoljno tečnosti kako ne biste dehidrirali. Ako nakon dva dana na primetite poboljšanje ili se stanje još i pogorša, odvedite vašeg mališana kod doktora.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije