29.12.2014 Korisni saveti

Kako da se trudnica zaštiti od zimskih padova

Kako trudnoća odmiče i stomak je sve veći, što kod pojedinih trudnica stvara nespretnost dok hodaju. Kod mnogih dolazi do gubitka ravnoteže, jer zbog viška kilograma imaju prolazne deformitete kičme i stopala.

trudnica na snegu

Zato se većina žena u poodmakloj trudnoći gega, što otežava hodanje, posebno u zimskom periodu.

Sneg, led, klizave ulice od snega slika su u zimskom periodu, zato ćete od najbližih ukućana i prijatelja često dobijati savete da po tako lošem vremenu ne izlazite napolje. To uglavnom nije izvodljivo, posebno ako imate zakazanu kontrolu kod ginekologa ili morate nešto da obavite van kuće.

Idealno bi bilo da imate pratnju kada po poledici izlazite napolje, ali ako je nemate, budite pažljivije nego inače. Posebno povedite računa kako prelazite ulicu.

Pre nego što krenete napolje, morate da vodite računa o tome šta ćete obuti. Vaša obuća bi trebalo da bude prilagođena vremenskim uslovima, znači da ne klizi. Najbolje bi bilo da imate ravne čizme, jer u potpeticama ili čizmama na platformu možete izgubiti ravnotežu. Vodite računa o đonu, on treba da bude od kuvane gume. Ne zaboravite da bi sem na ulici trebalo da budete pažljivi i na drugim mestima. Veoma su klizavi podovi u prodavnicama, ambulantama, kafićima, restoranima, apotekama.

Vožnja gradskim autobusom, trolejbusom ili tramvajem je za trudnicu prava mala avantura. Ulazak u javni prevoz nosi niz rizičnih situacija, pa bi trebalo da ulazite na prednja vrata, kako bi vas vozač video i sačekao da uđete.Ukoliko vam je teško da se popnete na stepenice, slobodno tražite pomoć od drugih putnika, zamolite nekoga da vam ustane. Trebalo bi da znate da u poodmakloj trudnoći pad ili slučajni udarac u stomak može da izazove prevremeni porođaj.

Trudite se da ne nosite velike tašne i torbe na jednom ramenu, jer možete da izgubite ravnotežu, pa da padnete. Ukoliko vam se ipak desi da se okliznete i padnete, probajte da padate na stranu kako bi ste izbegli direktan pad na stomak. Pad neće izazvati porođaj, ali svakako treba obratiti pažnju na moguće posledice.

Koje su najčešće povrede?

Prilikom padova, najčešće dolazi do uganuća zgloba na ruci ili nozi, a ukoliko vam se to dogodi trebalo bi da mirujete. Ako uganete nogu, bilo bi dobro da ona bude podignuta. Može da dođe i do preloma, ali ne paničite, medicina je napredovala, postoje rentgen aparati sa dobrom zaštitom od zračenja. Na svu sreću, retko se dešavaju neke ozbiljnije posledice, a sem udarca i naravno vaše zabrinutosti nema većih posledica ni za vas ni za bebu.

Izvor: bebac.com
Foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije