Deci se kosica pere jednom do dva puta mesečno

Drage mame, jeste li znale da čestim pranjem kose vašem detetu činite mnogo više štete nego koristi? Detetu čiji organizam još ne luči hormone kao starijim osobama (počevši od puberteta) kosa niti smrdi, niti se masti, a čak i ako se dete pojačano znoji nema potrebe za svakodnevnim pranjem. 

Guliver/Getty

I nas su mame učile da se kosa brzo masti zbog čega treba da je redovno peremo i negujemo da bi izgledala lepo i uredno. Pa smo onda uz učestalo pranje krenuli sa preparatima, lakovima, gelovima, voskovima, pa je kosa već posle pola dana postala grozna i moramo da je peremo. Danas, pa sutra opet. Kako kažu frizeri, ukoliko se vlasište glave prečesto pere, neminovno dolazi do pojačanog lučenja sebuma, a prekomerno lučenje sebuma glavni je uzrok masne kose. Sebum je masna supstanca koja se nalazi u lojnim žlezdama korena kose. Čestim pranjem kose, odnosno vlasišta sebum koji štiti koren kose počinje da se „buni“ i kreće sa pojačanom proizvodnjom, pa se tako krug pojačanog lučenja i ispiranja zavrti kao centrifuga i kosa se sve više i više masti uprkos sve češćem pranju. Zato frizeri lude na rečenice tipa, svaki dan je perem, a ona je i dalje stalno masna.

Stanite tome na kraj i dan po dan produžite vreme za pranje kose, jer kako savetuju frizeri, nijedna kosa kog god da je kvaliteta ne treba da se pere više od jednom nedeljno, a deci i ređe od toga.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije