U mnogim zemljama bundeva je jedna od najvažnijih gajenih biljaka, a to upšte nije začuđujuće jer bundeva je nisko kalorična namirnica sa visokim sadržajem vitamina i minerala: na 100 gr ima 9 mg vitamina C, 22 mg kalcijuma, 1,96 mg karotena, sadrži proteine, ugljene hidrate, gvožđe, vitamin A i kompleks vitamina B, dok 95% sadržaja čini voda.
Bundeva spada u takozvano zimsko povrće, jer se bere u kasnu jesen i može veoma dugo da se čuva.Važno je da je ubrana zrela, a to ćemo prepoznati po njenoj čvrstoj kori, lepe narandžaste boje.
Naravno, postoje brojni varijateti bundeva i tikvi i svaka je specifična na svoj način. Najrasprostrenjenija kod nas je bundeva narandžaste kore i isto tako divne narandžaste unutrašnjosti.
Osim bundevine pulpe, koja služi za ishranu i može se koristiti na razne načine, jestivo je i bundevino seme od koga se hladnim ceđenjem dobija fantastično i visoko aromatično bundevino ulje koje je prepuno vitamna E i raznih antioksidanata i dobro ga je koristiti za salate.
Semenke se takođe mogu sušiti, jesti sirove ili pečene i kao dodatak raznim slatama i pecivima. Sama pulpa se koristi za neposrednu ljudsku ishranu kuvanjem, pečenjem ili u kolačima.
Takođe se koristi i u prehrambenoj industriji kao dodatak raznim sosovima, sokovima zbog svoje lepe narandžase boje i bogatog nutritivnog sastava.
Foto: Pixabay/Free Images
U dečiju ishranu bundeva se uvodi kao jedna od prvih biljaka, jer je nisko alergena. Možete je uključiti u ishranu već kada vaša beba napuni 6 meseci.
Za početak ponudite bebi na pari kuvanu i izgnječenu pulpu, koju kasnije možete mešati sa drugim povrćem i mesom. Takođe, bundevu možete peći u rerni u komadima i onda gnječiti u pire.
Kad beba napuni godinu dana, pečenu bundevu možete premazati puterom i posuti cimetom. Na ovaj način uvodite svoju bebu u svet začina.
Važno je znati da bundeva najmanje nutrienata gubi pečenjem i kuvanjem na pari, dok kuvanjem u vodi bundeva gubi svoje dragocene sastojke. Dobro je konzumirati je odmah nakon termičke obrade, ili je odmah ohladiti i staviti u frižider, jer stajanjem na vazduhu dobija tamnu braonkastu boju i gubi antioksidante. Bundeva dobro podnosi zamrzavanje, kako sirova tako i termički obrađena, pa je možete zamrzavati i čuvati za upotrebu kad joj nije sezona.