07.11.2016 Ishrana deteta

Kada je beba spremna za voće?

Pedijatri savetuju majkama da oko petog meseca polako počinju bebama da uvode čvrstu hranu, a ovu promenu u bebinoj ishrani je najbolje započeti voćem i žitaricama bez glutena (rižine ili kukuruzne pahuljice). Evo na šta pritom treba da obratite pažnju.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kod uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu, najvažnije je da se držite pravila da uvodite jednu namirnicu nedeljno, odnosno da postoji određen period između dve nove namirnice. Bebi za prvi put ponudite nekoliko kašičica kašice ili soka, a tu količinu povećavajte tokom naredni dana. Kada nakon nekoliko dana pojede veću količinu može se smatrati da je ta namirnica prihvaćena i možete početi da uvodite novu. Takođe bi bilo dobro uvoditi namirnicu u obrok u jutarnjim satima kako bi se izbeglo da tokom noći dođe do mogućih reakcija na hranu. Voće se obavezno mora dobro oprati, a tek onda ogulite koru i usitnite.

Obratite pažnju na higijenu tokom pripreme obroka i ograničite čuvanje voća u frižideru. Pazite da voće bude sezinsko, sveže, da nije tretirano pesticidima i da je u fazi sazrevanja. Izbegavajte agrume pre prve godine života, jer su citrusi najčešći uzrok alergija kod male dece.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Bebe vole voćne kašice i sokiće, slatki su i osvežavajući, a budući da je voće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, odličan je izbor za početak menjanja ishrane. Krenite s jabukama jer su slatke i lako probavljive. Kad beba prihvati jabuku u kašici ili soku, možete je dobro usitnjenu dodavati gotovim mlečnim kašicama ili kašici od riže. Uz jabuke, bebe dobro podnose i krušku, u početku je pripremajte kao kašicu, a kasnije izmrvljenu i usitnjenu mešajte sa žitaricama bez glutena. Sveža, usitnjena i dobro izmrvljena banana takođe je dobar obrok za bebu stariju od šest meseci jer sadrži puno kalijuma.

Nakon deset meseci, vreme je za šljive koje će posebno biti pogodne za bebe s problemima u probavi. Možete zatim uvoditi i breskve i kajsije. Kajsija je bogat izvor kalijuma, betakarotena i vitamina C. Breskve su aromatične i bogate kalijumom i ne sadrže puno šećera.

Narandža, grejpfrut, limun i mandarina, iako su izuzetno bogati vitaminom C, bebama se ne daju zbog moguće alergije, a posebno deci sklonoj alergijama ne treba ih davati prerano. Kivi sadrži puno kalijuma i vitamina C. Jedan kivi dnevno osigurava više nego što je dnevna potreba kalijuma i vitamina C za odraslu osobu. Ovo voće je vrlo korisno za pravilno funkcioniranje imunološkog sistema i povoljno deluje na sluzokožu. Ali, ni kivi ne bi trebalo davati detetu pre nego završi godinu dana zbog rizika od alergije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije