Foto: Pošalji recept
Sastojci:
1 kg bundeve, očišćene i isečene na kriške
400 g leblebija u konzervi, proceđenih, propranih i osušenih
1 čen belog luka, isečen
1/2 kašičice tucane paprike
1 kašičica mlevenog kima
malo peršuna, grubo nasečenog
3-4 kašike integralnih prezli
Za salatu:
2 šargarepe, grubo narendane
1/2 manjeg crvenog luka, tanko nasečenog
100 g mrvljenog feta sira
4 integralna somuna ili tortilje
Priprema:
1. Kriške bundeve ispecite u poklopljenoj vatrostalnoj posudi na 200ºC oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Leblebije, beli luk, tucanu papriku, kim i polovinu peršuna izblendirajte, tako da dobijete tečnu smesu.
2. Ostavite bundevu da se malo prohladi i onda kašikom odvojte mesnati deo od kore i dodajte ga u smesu od leblebija. Začinite i dodajte prezle. Sve dobro promešajte i rukama oblikujte manje pljeksavice. Svaku stavite na tanjir i ostavite da se hlade 10 minuta.
3. Za salatu, pomešajte preostali peršun, rendanu šargarepu, crveni luk i fetu.
4. Zagrejte roštilj (ili gril tiganj) i ispecite pljeskavice dok sa obe strane ne dobiju lepu, zlatnu boju.
5. Pljeskavice servirajte sa salatom u somune ili tortilje.