Vitamini i minerali za zdravo potomstvo
Premda tačan uzrok spine bifide i drugih oštećenja neuralne cevi nije poznat, sasvim je sigurno da pravilna suplementacija pre začeća i tokom prvog...
pročitaj jošU proleće se najviše konzumira mlado zeleno povrće, poput blitve, spanaća, kelja, prokelja, tikvica, mlade kelerabe i graška. Iskoristite ovaj period obilja na pijacama za pripremanje svežih obroka za bebu i ostale članove porodice…
Mlada keleraba
Iz nekih razloga ovo povrće je svrstano u red kupusnjača, mada, osim listova, nema ničeg zajedničkog sa ostalim lisnatim
povrćem iz ove porodice. Mlad plod veoma je sočan, mekan i ukusan, pa može da se jede sirov, dok se stariji najčešće kuva, dinsta ili peče. Od mlade kelerabe može se pripremati i svež sok, koji je prijatnog ukusa, ali samo pod uslovom da se odmah konzumira.
Prolećni spanać
Spanać je mediteransko povrće, bogato vitaminima i mineralima. Jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevne
potrebe za vitaminom A i desetostruke vrednost dnevnih potreba za vitaminom K, koji je veoma važan za kosti. U spanaću
ima trinaest flavonoida, snažnih antioksidansa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala.
Mladi grašak
U ovo doba godine, očišćeni mladi grašak prilično je skup, ali ako ga kupite u mahuni, isplati se da ga sami očistite. Veoma
je bogat vitaminima B-grupe (B12, B3, B6 i folat), koji su od ključnog značaja za dobar metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Takođe, bogat je zaštitnim karotenoidima luteinom i zeaksantinom, koji se ponašaju kao moćni antioksidansi u zaštiti od degeneracije mrežnjače oka.
Blitva
U poređenju s ostalim vrstama zelenog lisnatog povrća, kalorije iz blitve imaju viši stepen hranljivosti. Ona je odličan izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidansi, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja
slobodnih radikala.
Mladi kupus
Kupus spada u najhranljiviju vrstu povrća. Dobar je izvorbeta karotena, vitamina C i E, kalijuma, kalcijuma i mangana. Servira se kuvan, uglavnom sa junećim mesom, ili svež – kao salata. U ovo doba godine, on je zelen, mek i manje intenzivnog ukusa i mirisa nego kasnije.
Kelj
Mada spada u najneomiljenije vrste povrća, kelj nipošto ne biste smeli izostaviti iz jelovnika. Koristan je za želudac, jetru i jačanje imunološkog sistema. Ako vaše dete ne voli ukus kelja, ponudite mu prokelj (kelj pupčar). Prilično je skup, ali ako ga kupite u mahuni, isplati se da ga sami očistite. Odličan je izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidansi, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja slobodnih radikala.
Autor: Mama&Beba
Foto: Freedigitalphotos.net
Jogurt se pravi isključivo od skuvanog, sterilizovanog mleka. Najjednostavnije ga je pripremiti od trajnog (UHT) mleka. Postoji puno načina za prip...
pročitaj jošSa prvim rođendanom završava se i velika epopeja prelaska na čvrstu hranu. Završena je faza navikavanja na ukuse i mirise i dete sada poznaje prakt...
pročitaj još[caption id="attachment_109500" align="alignnone" width="640"] Foto: Ukusno i Zdravo[/caption] Suvi sastojci: 1,5 šolja pšeničnog bašna 1 kaši...
pročitaj još