koordinacija pokreta
06.12.2016 Dete

Kako dete naučiti da vozi bicikl

Bicikl je višestruko korisno porevozno sredstvo. Dobar je za kondiciju, a ne traži puno para za održavanje. Najbitnije je kada se održava je da uvek ima dobre kočnice i da je sic podešen prema visini deteta koje ga vozi. Pravi je izazov sesti na dvotočkaša, posebno kada se na njega seda po prvi put u životu. Neka deca lakše, a neka teže savladaju vožnju ovim prevoznim sredstvom.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kako bi se vaše dete uopšte zainteresovalo za vožnju biciklom, bilo bi dobro da mu kupite onaj mali sa tri, a kasnije i onaj sa četiri točka. Deca koja počnu rano da voze sa tri ili sa pomoćnim točkovima lakše će naučiti kasnije da voze na dva.
Kada je vreme za vožnju na dva točka?
Sve zavisi od spretnosti deteta, neka deca već sa četiri godine nauče da voze bicikli sa dva točka, a poneki tek kada krenu u osnovnu školu. Starija deca će “teže” naučiti da voze bicikli, jer imaju veći strah (znaju šta je opasnost) od padova, povrede ili od veličine bicikla. Nekima je problematično da održavaju ravnotežu pa ih i to usporava prilikom učenja. Deca koja su često vozila bicikli na četiri točka, lakše će savladati i vožnju na dva, kada im se skinu točkići.
Šta da radim ako se dete plaši?
Ukoliko se vaše dete plaši, morate ga na lep način ubediti da to nije ništa strašno. Izdvojte jedno popodne samo za učenje i nemojte nikako da budete nervozi. Ako počnete da vičete na dete, ono će se još više uplašiti, a postoji i verovatnoća da će stvoriti averziju prema vožnji. Priđite mu sa puno ljubavi i taktike, ohtabrite svoje dete i recite mu da slobodno osloni na vaše dobronamerne savete.

 

 

Kažite mu da ne brine ako padne, jer ima zaštitnu kacigu i štitnike za kolena koji će mu ublažiti bol. Objasnite mu, i da ne mora za jedan dan da savlada vožnju, već ako bude bilo potrebno ponovićete to nekoliko puta. Nemojte dete učiti da vozi gde ima mnogo gužve ili saobraćaja. Najbolje bi bilo kada bi ste ga odveli na kej ili u neko dvorište koje nema džombe i koje je ravno.
Koja je taktika za učenje najlakša?
Pre nego što počnete da ga učite da vozi bicikli, prvo ga naučite kako da se popne na njega. Za neku decu ovo je pravo umeće. Primera radi, neka dete stane pored bicikla i neka sa obe ruke čvrsto uhvati korman. Postavite mu pedalu koja je bliže nozi na višlje. Vaše dete bi spoljnom nogom trebalo da stane na tu višlju pedalu i da istovremeno prebaci drugu nogu preko bicikla na suprotnu stranu.

 

 

Kada to uradi trebalo bi da okreće pedale neprestano,ali ne preterano sporo, kako bi održavalo ravnotežu. Dete ne bi trebalo ni da jurca, jer još uvek ne zna kako da zakoči.
Pošto još uvek nema dobru ravnotežu, vaše dete će krivudati na biciklu, pa bi bilo poželjno da istovremeno držite sic i korman.

 

 

Kada budete sigurni da se vaš mališan oslobodo straha, uhvatite samo sic i držite ga ovlaš.Nemojte biti nestrpljivi, jer će se dete kriviti u jednu stranu, stalno mu lepim tonom govorite da drži pravilno telo i da gleda ispred sebe.
Dete je malo sigurnije, ali kako da siđe?
Kada se uverite da više ne krivuda, da je postalo sigurnije u sebe probajte da skretanje. Ako vidite da se dete uspaničilo, odustanite i probajte neki drugi dan. Ukoliko dete želi da siđe sa bicikla, trebalo bi prvo skroz da uspori, da stisne prednju kočnicu ili da zakoči sa pedalom, čim počne da staje trebalo bi da spusti nogu na zemlju.

 
Kada je spremno za samostalnu vožnju?
Kada bude sigurno u sebe i kada nauči sve ove stvari, videćete da dete počinje samo da ubrzava vožnju, da se manje krivi i da je opuštenije dok vozi. Tada pustite polako sic, ali mu ne govorite da se ne uspaniči. Kada završi sa vožnjom pohvalite svoje dete i recite mu da je vozio sam. Ako je dete raspoloženo predložite mu da sve ovo proba ponovo samo bez vaše pomoći. Sledeći korak je učenje vožnje u saobraćaju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije