28.05.2018 Dete

Kako privoleti mališana da jede zdravu hranu

Moje dete neće ništa da jede, ima li razloga za zabrinutost? Ukoliko i vi imate ovaj problem, pročitajte savete Elizabet Voles Smit, američkog stručnjaka za ishranu

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gotovo svako dete bar jednom uđe u fazu kada šta god da mu ponudite da jede, dobijete odgovor – FUJ! Roditelji su upravo zbog toga često zabrinuti, međutim, neopravdano. Pravi test za utvrđivanje toga da li dete dovoljno jede jeste da li ono raste i razvija se normalno. Ukoliko vaš mališan raste u visinu i njegova kilaža raste, nema razloga za uzbunu. Iako količina hrane koju dete jede može da varira iz nedelje u nedelju, većina dece jede dovoljno da zadovolji zahteve rasta tokom meseci i godina.

Kako da dete zavoli zdravu hranu?

Iako svakodnevna borba roditelja da privole decu da jedu može biti naporna, većina njih zapravo sebi nabija pritisak i zabrinutost.
Kao roditelj imate samo tri prave odgovornosti kada je ishrana vašeg deteta u pitanju, a to su:

1. Svaki obrok mora da sadrži hranljive namirnice.
2. Podesiti dređeno vreme za svaki obrok.
3. Izbegavajte stresne situacije za vreme obroka.

To je otprilike sve što je na roditeljima da urade kada je u pitanju ishrana dece. Sve ostalo, kao što je koliko i šta jesti je već do deteta. Terati decu da pojedu sve sa tanjira, kao i ubeđivati ih da probaju nešto novo, stvara određenu vrstu pritiska na dete. Konstantne svađe oko hrane mogu da stvore dugoročne probleme u ishrani kod dece.

SAZNAJTE I… Kako podstaći apetit kod mališana

Ukoliko sumnjate da vaše dete ne unosi raznovrsnu hranu, pokušajte da zapisujete šta tačno jede tokom četiri dana (uključujući i jedan dan vikenda). Možda ćete uvideti da je zapravo detetova ishrana raznovrsnija nego što ste vi mislili. Ukoliko ste ipak i dalje zabrinuti, pokušajte da razgovarate sa pedijatrom.

Čak i ako vaše dete nedeljama nije okusilo zelenu ili crvenu hranu, ne znači da nikad neće. Ukusi se kod dece menjaju vremenom i ono što možda dete nije volelo ranije, vrlo lako u budućnosti može postati njegova omiljena hrana. Samo ne odustajte – deci je često potrebno više vremena i iskustva sa novom hranom pre nego što steknu samopouzdanje da probaju nešto novo.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije