Naučite ih: 9 načina kako da vam dete pokaže zahvalnost na poklonu

Ima jedna stvar o kojoj se retko priča u vreme darivanja, a to je – zahvalnost. Možda je već jutros neko dete frknulo jer je u glavi imalo čitavu listu (neostvarenih) želja, a Nova godina nam stiže. Doći će bake sa šarenim džemperima, mame koje će odabrati praktičan, a ne toliko željeni poklon i od velikih očekivanja deca će iskreno pokazati tugu i nezadovoljstvo, jer neće razumeti zašto nisu dobili sve ono što su poželjeli. 

Guliver/Getty

Guliver/Getty

I tu opet treba da uskočite vi – roditelji, da naučite svoje dete da bude zahvalno sa šta god da dobije, I to nije lako, znamo, ali postoji način.

Uz ovih devet koraka dete možete naučiti da bude zahvalnije, ali i da malo bolje shvati važnost poklanjanja, a ne poklona samog po sebi. I da unapred spriječite da se vaše dete prilikom otvaranja poklona ne ponaša kao malo razmaženo derište. Posebno ako poklon otvara pred osobom koja ga je sa mnogo ljubavi i pažnje darivala.

1. Fokusirajte se na razlog, a ne samo na poklon

Iako manja deca još uvijek čekaju poklone od Deda Mraza, vi ste ti koji detetu možete objasniti zašto je Deda Mraz odabrao upravo taj poklon. Tako ćete sprečiti da detetu treba da objašnjivate da eto ni ove godine niste imali dovoljno novaca za sve ono što su poželeli, već ćete im od malih nogu usađivati važnost razloga zašto je neki poklon darivan – Deda Mraz je video da ti voliš da se igraš sa kamionima (oh opet kamion), Deda Mraz zna da ti sada trebaju slikovnice, jer igračaka imaš mnogo….

2. Poklon nije moranje, poklon je bonus 

Mnoga deca već tokom leta znaju da će za Novu godinu da zaslužiš sve ono što su stavili na svoju imaginarnu listu koji nadopunjuju još od prošle Nove godine, a vi ih slepo darujete s većinom stvari sa liste. Sledeće godine, znajte, očekivaće još više. Zato napravite reda u količini i dajte im do znanja da je svaki poklon dobar poklon, odnosno da je svaki poklon bonus koji su zaslužili, a ne ostvarivanje svih njihovih želja. Visoka očekivanja, znajte, vode i vrlo maloj zahvalnosti. Ima dece koja ne kažu ni hvala, jer misle da su svakako zaslužili svoj poklon.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Nikud bez mame!

08.10.2013 Dete

Vaše dete plače svaki put kada se, čak i nakratko, odvaja od vas? Ne brinite, preterana vezanost za blisku osobu normalna je faza u sazrevanju mali...

pročitaj još