17.05.2015 Rastemo i učimo

Bilingvizam podstiče inteligenciju

Poznato je koje su sve prednosti poznavanja stranih jezika, a evo na koji način je nauka to potvrdila.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Danas se gotovo podrazumeva da se služimo bar jednim stranim jezikom. Osim što olakšava komunukaciji i omogućava bolje razumevanje i napredovanje u poslu, učenje stranih jezika stimuliše mozak. Takođe pruža značajne kognitivne prednosti deci, zdravim osobama, kao i pacijenatima koji pate od neke neurološke patologije, ističe se u studiji doktorantkinje s belgijskog Univerziteta u Gentu.

Istraživanjem su bila obuhvaćena 54 deteta predškolskog uzrasta istog nivoa inteligencije i lingvističkog razvoja. Mališani su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna pohađala nastavu na dva jezika (francuski i holandski), a druga grupa samo na maternjem.

Nakon godinu dana, naučnica je putem testova uporedila intelektualne sposobnosti dece iz obe grupe.

„Posle godinu dana, deca koja su imala dvojezičnu nastavu ostvarila su bolje rezultate na testovima inteligencije od dece koja su školu pohađala samo na maternjem jeziku“, kazala je autorka studije Evi Vumans, prenose belgijski mediji.

Drugo istraživanje, sprovedeno u saradnji sa univerzitetskim bolnicama u Gentu i Briselu, otkrilo je da dvojezičnost može da uspori negativne kognitivne simptome Alchajmera za četiri do pet godina.

Dve druge studije su, pak, pokazale da odrasle osobe koje govore dva ili više jezika, postižu bolje rezultate na kognitivnom planu od osoba istog uzrasta koje govore samo jedan jezik. Najviše koristi imaju bilingvisti koji često koriste drugi jezik, poput prevodilaca“, navela je Vumansova.

Izvor: Domino

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije