06.10.2015 Zdravlje deteta

Alternativna medicina: Lečenje mališana homeopatijom

Za ovu efikasnu, blagu i holističku terapiju, koja stimuliše i reguliše moć samoizlečenja, odlučuje se sve više roditelja. Šta je homeopatija i šta sve leči, objašnjava dr Slavica Veselinović.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Homeopatsko lečenje se zasniva na principu sličnosti: supstanca koja kod zdravog čoveka izaziva određene simptome, slične će izlečiti kod bolesnog.

„Homeopatski lek ne leči, već samo deluje na našeg unutrašnjeg lekara (koga svi imamo i koji se homeopatiji naziva vitalna sila) da pokrene sve raspoložive mehanizme i organizam vrati u stanje ravnoteže i zdravlja. Dobar lek će povratiti zdravlje pacijentu, doneti mu energiju i životnu radost i omogućiti da uspešno savlađuje životne teškoće. Pošto lek nosi specifičnu energiju, homeopatija je enegetska medicina“, kaže dr Slavica Veselinović, pedijatar i homeopata.

Šta se sve leči homeopatijom?
Homeopatija može da pomogne kod gotovo svih bolesti u dečjem dobu, bilo kao osnovni, jedini način lečenja bilo kao pomoćni, kada podržava druge medicinske metode koje moraju da budu primenjene.

Pročitajte i… Homeopatija kao lek za tegobe u trudnoći

„Možemo uspešno da tretiramo i lečimo najčešće akutne infekcije (uha, disajnih puteva, intestinalnog trakta, urogenitalnog trakta, kože). Homeopatija može pomoći i u lečenju hroničnih tegoba: astme, hronične upale uha, nosa i grla, urinarnih infekcija. Homeopatski se mogu tretirati i zarazne bolesti, zatim teškoće rasta, razvoja, ishrane, nicanja zubića i raznih povreda koje su česte kod dece. U starijem uzrastu mogu se lečiti problemi emotivne prirode, socijalizacije, učenja, koncentracije, razni strahovi. U stvari, ne možemo reći da nešto nije izlečivo dokle god postoji dovoljno jaka unutrašnja snaga koja, podstaknuta pravim lekom, vodi organizam do izlečenja“, navodi naša sagovornica.

Uloga roditelja
Homeopata mora ozbiljno da razgovara s roditeljima pre započinjanja lečenja.

„Homeopatija je težak proces traganja za odgovarajućim lekom. Strpljenje i saradnja sa homeopatom u smislu posmatranja i poznavanja svog deteta i uzroka bolesti mnogo će olakšati homeopati traganje za lekom. Roditelj će upotrebiti lek po recepturi homeopate onako kako je propisan i poštovaće dogovor o kontroli nakon primene leka. U zavisnosti od težine problema i trajanja bolesti, reakcija na dati lek je individualna. U akutnim bolestima već posle nekoliko sati i nekoliko doza dolazi do poboljšanja, a u hroničnim stanjima je potrebno više vremena. U svakom slučaju, homeopatski lek će samo gurnuti isceljujuću snagu organizma u smeru rešavanja bolesti, ali je ponekad potrebno da duže vreme koristimo lek da bismo podstakli organizam na samoisceljenje“, zaključuje dr Veselinović.

Neželjena dejstva
Pravi lek, dat u dobroj jačini i u roku u kojem je organizmu potrebna pomoć, neće imati neželjena dejstva. U toku lečenja ponekad može doći do prolazne krize i povratka simptoma, ali samo kao put k ozdravljenju, na šta se roditelji moraju upozoriti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije