24.09.2015 Zdravlje deteta

Dužina sna utiče na rast deteta

Da li ste nekada pogledali u svoju bebu koja spava i zapitali se kako je odjednom naglo porasla? Istraživači sa Univerziteta Emori u Atlanti, u državi Džordžija možda će se složiti s vama. Njihova studija je pokazala da kada bebe spavaju više nego što je uobičajeno, postoji mogućnost da će se probuditi za oko jedan centimetar duže.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo zašto je ova informacija važna…

Svi roditelji žele svojim bebama zdrav san. Na Univerzitetu Emori u Atlanti, u državi Džordžija, dr Mišel Lempl predvodila je studiju o spavanju i rastu, koja je sprovedena u kućama i stanovima u kojima ima beba.

„Stigla bih u kuću tih roditelja i oni bi bili oduševljeni, jer je njihova beba spavala celu noć bez prekida. I to me je podstaklo na razmišljanje o vezi između spavanja i različitih brzina rasta“.

Stoga je dr Lempl zamolila roditelje da zapišu sve što su njihove bebe radile, uključujući vreme kada su spavale i kada su jele. Istraživači su takođe posećivali bebe u njihovim domovima i beležili sopstvene podatke o 23 bebe tokom 17 meseci.

Pročitajte i… Da li ste se ikada pitali šta bebe sanjaju?

„Ova studija napravljena je da odgovori na određeno pitanje, da li postoji veza između načina spavanja i rasta? I ova studija je dala potvrdan odgovor da je zapravo tačno uobičajeno mišljenje, da duži san prethodi rastu“.

Istraživači su takođe ustanovili da duži periodi spavanja i kod devojčica i kod dečaka predviđaju povećanje telesne težine. Dodatno, studija je pokazala razlike između navika dečaka i devojčica kod spavanja. Dečaci bi spavali tokom dužeg vremenskog perioda, dok bi devojčice spavale jedan duži period tokom noći i zatim dodale kraće periode spavanja.

Doktorka Lempl kaže da je istraživanje pokazalo da je prividno, takozvano „seckanje sna“, normalni deo razvoja. Šta je sledeće? Doktorka Lempl želi da proveri podatke kako bi ustanovila da li bebe jedu više pre ili tokom perioda rasta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije