17.05.2014 Zdravlje deteta

FIMOZA: Zagonetka za majke dečaka

Mnoge majke muških beba nalaze se pred nedoumicom – da li kožicu na piši treba ili ne treba prevlačiti ili ukoliko je to potrebno, šta raditi ako ona „pruža otpor“ i beba zbog toga plače?

decaci

Fimoza je suženje kožice penisa, odnosno prepucijuma, zbog čega kožica ne može da se prevuče preko glavića penisa. Većina muških bebica rađa se sa fiziološkom fimozom, što je sasvim normalno i prirodno.

Nema brige do treće godine!

Većina dečaka se rađa s fiziološkom fimozom i kožica ne može da im se prevuče preko glavića penisa. Ta pojava je sasvim normalna i opravdana – u prvim mesecima života, fiziološka „povezanost“ prepucijuma sa penisom predstavlja prirodnu zaštitu glavića od štetnog uticaja amonijaka iz mokraće.

Kod većine dečaka, prepucijum se potpuno odvaja od glavića penisa u toku prve tri godine života. Da biste podstakli taj prirodni proces, treba povremeno da mu prevlačite kožicu, naročito u toku kupanja, zato što topla voda povoljno utiče na rastezanje kože. Međutim, to morate da radite veoma pažljivo i bez upotrebe sile!

Ukoliko se kožica, do detetove treće godine, još uvek teško prevlači preko glavića ili uopšte ne može da se prevuče – ne dižite paniku. U trećoj godini života skoro 50% dečaka ima fiziološku fimozu, odnosno unutrašnja strana prepucijuma im je i dalje slepljena za glavić. Ne treba da budete preterano zabrinuti, osim u slučaju da je otvor prepucijuma toliko uzan da dete ne može normalno da piški.

Kada je potrebno posetiti lekara?

Ukoliko primetite da dete otežano piški i da mu se na vrhu penisa, ispod kože, formira balončić ili mokraća teško prolazi u tankom mlazu, obavezno se posavetujete sa urologom koji će proceniti koji stepen fimoze je zastupljen kod vašeg deteta i da li je potrebna hirurška intervencija. U svakom slučaju, nasilno prevlačenje kožice preko glavića penisa nije preporučljivo i treba ga izbegavati.

Kako se rešava ovaj problem?

Kod težih oblika fimoze, preporučuje se nekoliko metoda lečenja:

* CIRKUMIZACIJA

Ovo je tradicionalna metoda rešavanja problema fimoze. U ovom slučaju, kožica se u jednostavnom ambulantnom zahvatu, delimično ili u potpunosti hirurški odstranjuje. Iako je ovaj pristup rešavanja problema jednostavan, on sa sobom nosi i određene rizike zbog mogućnosti oštećenja mokraćnog puta, pucanja šavova, krvarenja, infekcije…

* PREPUCIOPLASTIKA

Hirurška metoda za rešavanje problema fimoze kojom se operativnim putem kožica i prepucijumski otvor rašire do potrebne veličine. Prednosti ove metode lečenja su: brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija i očuvanje prepucijuma.

* LEKOVI

Delotvorni mogu biti steroidni i nesteroidni lekovi za lokalnu upotrebu, najčešće u obliku masti. Izveštaji iz niza zemalja pokazuju da je ovaj metod lečenja fimoze uspešan (80-90% izlečenih) i da dovodi do normaln rast i širenje prepucijuma. Prednosti ovog načina lečenja su mnogobrojne – izbegava se hirurška intervencija, traume i rizik koji nosi svaki hiruški zahvat, a i cena ovih lekova je niska.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije