Kako sniziti povišenu temperaturu?


Jedna od najvećih trauma svake majke je kad oseti da bebino čelo „gori“. Objasnićemo zašto se telesna temperatura povećava, kako je meriti i „sniziti“…

Do porasta telesne temperature dolazi zbog toga što se njome organizam bori protiv virusa, bakterija i gljivica. Evo kako to teče: čim se u organizmu pojave izazivači bolesti, bela krvna zrnca šalju „signale“ (interleukine) mozgu i daju mu znak da „uključi“ telesni termostat i povisi telesnu temperuturu, jer je tada imuno sistem efikasniji u borbi sa infekcijom. Zato temperaturu ne treba shvatati kao bolest, već kao pozitivnu reakciju tela na „napadače“.


Kako bebi izmeriti temperaturu?

Da biste utvrdili da je bebina temperatura uopšte povišena, pritisnite usne na njeno čelo ili oko. Ako osetite da se toplota povećava, to je znak da beba ima povišenu telesnu temperaturu. Ako je, pak, beba samo topla, ali se toplota ne uvećava, onda nema razloga za brigu. Međutim, da biste pouzdano znali da li beba ima povišenu telesnu temperaturu i kolika je, koristite termometar. NJime se temperatura može izmeriti stavljanjem ispod pazuha, u čmar ili uho.

Rektalno merenje (u guzi)
Ovo je najmanje prijatan način merenja, ali je najpouzdaniji. Evo kako da to izvedete: stavite bebu da leži na stomaku u vašem krilu, tako da joj nožice vise pod uglom od 90 stepeni. Pevajte joj i pričajte nešto da biste je opustili. Jednom rukom joj razmaknite guzu, a drugom nežno uvucite vrh termometra (koji ste prethodno namazali vazelinom ili masnom bebi kremom) u njen čmar. Činite to veoma pažljivo i ne gurajte termometar na silu. Držite ga u guzi oko dva minuta, a zatim ga nežno izvucite. Ako se beba bude ritala ili otimala, prestanite sa merenjem.

Timpanalano merenje (u uhu)
Da biste ovako izmerili bebi temperaturu, treba vam poseban termometar za tu namenu i izvesna veština. Zamolite lekara da vam pokaže kao se s njim meri temperatura ili dobro proučite uputstvo.

Aksilarno merenje (pod miškom)
Ovo spada u manje pouzdane načine merenja temperature, ali ćete morati da mu pribegnete ako je beba jako nemirna ili ima proliv. Termometar se stavlja na kožu ispod pazuha, uz prethodnu proveru da li je pazuh suv. Dok merite temperaturu, držite bebinu ruku, prislanjajući joj lakat uz telo. Merenje pod pazuhom mora da traje najmanje pet minuta.

Merenje trakom
Temperatura se bebi može izmeriti i trakom koja očitava temperaturu pomoću boja i skale. Ovo je lak i brz način merenja, ali rezultati nisu mnogo pouzdani.


Kada početi sa „obaranjem“ temperature?

Većina pedijatara savetuje da se bebama starijim od šest meseci ne obara temperatura koja ne prelazi 38° Celzijusa. Smatra se da u 80-90% slučajeva do povišenja temperature dolazi zbog virusnog oboljenja koja prođu sama od sebe, bez lečenja. Pedijatri, ipak, ponekad propišu paracetamol, ali ne da bi se njime oborila temperatura već da bi beba mogla lepo da spava. Kod bolesti izazvanih bakterijama potrebna je intervencija lekovima. Tada se obično propisuju antibiotici koji posredno snižavaju temepraturu lečeći infekciju.


Načini obaranja povišene temperature

Temperatura može da se snizi na dva načina: pomoću lekova i hlađenjem.

LEKOVI
* Paracetamol (lupocet, panadon, febricet)
Lekar će prvo pokušati da snizi bebinu temperaturu lekom na bazi paracetamola, jer on izaziva najmanje neželjenih nuspojava i deluje direktno na „termostat“ u mozgu. Bolje je bebi davati sirup, a ne čepiće, jer se lakše dozira i primenjuje. Dozira se 10 mg leka po kilogramu bebine telesne težine, svakih 6 do 8 sati.

* Ibuprofen (buporofen, brufen)
Ovi lekovi snižavaju povišenu telesnu temperaturu, ali deluju i protiv bolova. Daju se u dozi od 5 mg po kilogramu bebine težine, najviše tri puta dnevno. Ako bebi nakon davanja paracetamola temperatura padne, pa se poveća nakon nekoliko sati, bebi se daje neki od ibuprofena.

HLAĐENJE
* Hladni oblozi
Prokuvanom i ohlađenom vodom natopite pamučnu pelenu i delimično oceđenu stavite je bebi na grudi i stomak. Čim se pelena ugreje, zamenite je novom. Stavljanje obloga na čelo i zglobove ruku ili nogu, nije dovoljno efikasno.

* Tuširanje ili kupanje
Ovo je za bebu prijatniji način hlađenja. Tuširajte je 5-10 minuta mlakom vodom (nipošto hladnom!) i to u dobro zagrejanom kupatilu. Nakon tuširanja dobro je osušite ugrejanim peškirom, a zatim obucite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije