Da li je normalno da beba ima prehladu za prehladom?

Mnogi roditelji ne kriju zabrinutost kad se beba razboli, odnosno ima prehladu koju prati začepljen nosić, teškoće s disanjem, slabiji apetit, temperatura, kašalj, kijanje… Nivo zabrinutosti raste kad su prehlade učestale, dolaze jedna za drugom, i tek što se beba malo oporavila “stigne” je neki novi virus.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Lekari će vam reći da je normalno da beba svako malo ima začepljen nosić, temperaturu i kašalj. Zdrave bebe i mala deca u proseku su prehlađene šest do osam puta godišnje. Neke studije pokazuju da bebe mlađe od dve godine mogu biti prehlađene i do dvanaest puta godišnje, tj. jednom mesečno. To je normalno i ne znači da vaša beba ima preslab imunitet.

Bez obzira na “bapske” priče, bebe ne dobijaju prehladu zbog promaje, mokre kose ili izlaganja hladnom vazduhu. Prehlade i grip uzrokuju virusi. S obzirom da to da smo zimi više u zatvorenim prostorima koji se ređe provetravaju, virusi se lakše i brže šire među ljudima.

Bebe lakše poboljevaju zbog imunog sistema koji nije do kraja razvijen, odnosno otporan na najčešće tipove virusa uzročnika prehlada. Imunološke ćelije tek treba da upoznaju pojedine viruse i nauče da se bore s njima i eliminišu ih iz organizma. Beba koja češće dolazi u kontakt s virusima (npr. u jaslicama ili preko starije braće), češće će biti bolesna.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije