27.03.2015 Zdravlje deteta

Praktični saveti: Kako pomoći detetu koje ima noćne terore

nocni terori kod dece

Noćni terori su česta pojava kod dece. Po statistici javljaju se kod 15% dece. Iako su najčešći u uzrastu od 2 do 6 godina, mogu se pojaviti bilo kada. Smatra se da su bezopasni, ali su veoma zastrašujući i potresni za roditelje koji često preteruju posebno kada se desi prvi noćni teror.

Simptomi

Kada čujete neke stručnjake kako objašnjavaju noćne terore nije ni čudo što roditelji burno reaguju i budu potrešeni. Deca koja imaju noćni teror naglo ustaju iz kreveta iskolačenih očiju, uplašeni i uspaničeni, vrišteći. Takođe se dosta znoje, ubrzano dišu i srce im jače lupa (ovo su automatski znaci za prepoznavanje terora). Možda će izgledati da su budni, ali nakon noćnog terora izgledaće zbunjeno, neće pomoći reči utehe i vrlo je verovatno da vas neće prepoznati.

Tipičan noćni teror traje od 5 do 30 minuta posle kojeg se deca vraćaju redovnom snu. Ako uspete da probudite dete dok traje teror, biće uplašeno i uzrujano više zbog vaše reakcije, posebno ako se tresete i vičete na njega da se probudi. Umesto što pokušavate da probudite dete, bolje je da se pobrinete da je dete bezbedno, da ga utešite ako možete i pomognete mu da se vrati na spavanje kad se noćni teror završi.

Dijagnoza

Noćni teror podrazumeva da se dete budi rano noću vrišteći i da je neutešno. Često ljudi mešaju noćne terore i noćne more, ali za razliku od noćnog terora, dete koje ima noćnu moru se lako probudi i brzo uteši.

Druga briga roditelja je što ponašanje deteta nakon noćnog terora u mnogo čemu podseća na napade epilepsije. Ipak, potrebno je znati da su epileptični napadi dosta kraći (od 30 sekundi do par minuta) i da se uglavnom dešavaju kod starije dece i odraslih.

Lečenje

Nikakvo lečenje nije potrebno za obične noćne terore. Pošto se, uglavnom, dešavaju deci koja su preumorna ili nenaspavana, ako se držite realnog vremena kad dete treba da legne (oko 20h) i samim tim se dovoljno odmori, napadi će se sprečiti.

Kod dece koja imaju česte noćne terore, pomoglo bi kada biste ih budili pre nego što inače imaju napad. Misli se da ovo može prekinuti ili poremetiti ciklus spavanja i sprečiti noćni teror kao i mesečarenje.

Veoma retko, ali i veoma kratko lekovi za spavanje se mogu uzimati ukoliko dete ima baš česte noćne terore.

Šta treba da znate?

– Slično mesečarenju i pričanju u snu, noćni terori se smatraju za poremećaj buđenja iz sna.
– Za razliku od noćne more, deca se ne sećaju da su imala noćni napad.
– Takođe za razliku od noćne more, noćni teror se dešava u prvom delu noći, oko 4 sata nakon odlaska u krevet.
– Ako dete ima noćne terore, recite to bebisiterkama ili dadiljama kao i šta da učine ako se teror desi kad vi niste tu.
– Većina dece preraste noćne terore.

Koliko je san važan za pravilan razvoj vašeg deteta, kao i zbog kojih se sve razloga bebe tokom noći bude možete pogledati OVDE.

Izvor: Moja beba
Foto: Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije