17.01.2018 Zdravlje deteta

Zdravlje mališana: Kako odstraniti ostatke pesticida sa voća i povrća?

Preporuke stručnjaka glase da se u toku dana pojede što više svežeg voća i povrća. Međutim, isto tako se sa raznih strana govori o štetnosti pesticida koji se nalaze na voću i povrću. Postavlja se pitanje, kako sebe i svoju porodicu zaštititi od štetnog delovanja pesticida?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Činjenice o pesticidima
Pesticidi su hemijski preparati kojima se biljna kultura tretira da bi se zaštitila od raznih bolesti i štetočina.

Pesticidi se koriste da bi se:

– Povećala svetska proizvodnja biljne kulture
– Poboljšao izgled povrća
– Produžio vek voća i povrća na tržištu
– Zaštitili kupci od stvaranja štetnih materija tokom propadanja – – voća i povrća (na primer, stvaranja mikotoksina).

Zdravstvena ispravnost poljoprivrednih proizvoda zavisi i od toga da li proizvođači pri upotrebi pesticida poštuju upustvo o pravilnoj primeni pesticida i karenci.

Karenca je vremenski period koji mora da protekne od poslednje primene pesticida do berbe (žetve). To je vreme razgradnje aktivne materije sredstava za zaštitu bilja. Kada je aktivna materija potpuno razgrađena ili se nalazi u neznatnoj količini, neće izazvati nikakve štetne posledice po zdravlje ljudi.

Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu voća i povrća te ukoliko se prate sledeće preporuke može da se odstrani do 70% ostataka pesticida. Na uklanjanje ostataka pesticida, utiče pravilna higijena i priprema voća i povrća. Najbitnija stvar kod otklanjanja ostataka pesticida je temeljno pranje voća i povrća.

Kako pravilno pripremati povrće:

– Temeljno oprati povrće pre sečenja i kuvanja
– Kod lisnatog povrća odstraniti spoljašnje listove te svaki list posebno oprati ispod mlaza tekuće vode
– Povrće sa tvrđim spoljašnim delom prati, trljajući ili četkajući ispod mlaza tekuće vode nekoliko minuta
– Krtolasto povrće najvećim delom ostatke pesticida ima u kori, a otklanjanjem kore se automatski otklanja više od 60% štetnih materija
– Povrće iz grupe cvetača (karfiol, brokoli) razčlaniti na cvetove te nežno četkicom ispod mlaza tekuće vode oprati
– Kada se povrće kuva za bebe, malu decu i trudnice, odstraniti vodu u kojoj se povrće kuvalo, jer može sadržati štetnu količinu ostataka pesticida

Kako pravilno pripremiti voće:

– Oprati voće pre nego što se bude iseklo, kuvalo ili pojelo
– Voće tvrđe spoljašnje kore prati trljajući ili četkajući pod mlazom tekuće vode nekoliko minuta
– Bobičavo voće pregledati da bi se odstranile nečistoće i oštećene bobice da ne bi brzo propao i ostatak voća. Prati neposredno pred upotrebu pod blagim mlazom tekuće vode
– Kada se voće daje bebama, maloj deci i trudnicama, najbolje je voće oguliti, jer se u kori najviše akumulira štetnih materija

Ostaci pesticida se najviše lepe za voće koje ima nežnu koru, kao što su breskve, grožđe i paradajz (botanički spada u voće, ali ga koristimo kao povrće).

Ukoliko se voće tretira sa parafinom ili voskom (najčešće citrusi, jabuke), postoji mogućnost da ostaci pesticida ostanu zarobljeni ispod (najbolje onda tu koru odstraniti).

Gde se najviše nalaze ostaci pesticida?
Breskve, nektarine, jagode, borovnice, jabuke i grožđe od voća.
Kelj, zelena salata, raštan, spanać, celer, krompir, krastavac, paprika i paradajz od povrća.

Savet plus
Ako mislite da treba još nešto da uradite, evo nekoliko predloga za dodatno pranje voća i povrća sa prirodnim sredstvima:

Napraviti rastvor od četiri šolje vode, jedne šolje sirćeta, ¼ šolje sode bikarbone i soka jednog limuna. Voće i povrće ostaviti 20 minuta u rastvoru te na kraju isprati tekućom vodom. Lisnato povrće i bobičavo voće može da stoji u rastvoru samo nekoliko minuta.

Takođe se može napraviti rastvor od vode, malo morske soli i jednog limuna. U prodaji postoje sapunski plod u prahu i zeolit, koji se prema upustvu koriste za otklanjanje štetnih materija iz voća i povrća.

Po savetu jedne profesorice biohemije, trebalo bi biti svestan opasnosti štetnih materija oko nas, truditi se koliko god je moguće da se zaštitimo, ali isto tako biti svestan da na neke stvari ne možemo uticati.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije