18.03.2014 Ishrana

Dojenje: Kada je beba sita?

Na samom početku druženja sa novim članom porodice majke nisu sigurne da li je beba dovoljno sisala, pa se pitaju koliko dugo dete treba provesti na grudima tokom jednog hranjenja. Odgovor je individualan i zavisi od brzine bebinog sisanja.

breastfeeding 2

Ipak, možemo da kažemo da bi jedan podoj trebalo da traje između deset i 30 minuta. Naime, neke bebe sisaju brzo, dok druge nemaju snage da snažno vuku, pa se brzo umore ili zadremaju usred obroka i treba ih probuditi da bi završile. U tom slučaju, dojenje može da potraje i duže od 40 minuta.

Da biste bili sigurni da dete dobija dovoljno mleka, proverite određene pokazatelje kao što su mokre pelene (od šest do osam mokrih pamučnih, ili od pet do šest jednokratnih mokrih pelena na dan) ili stolica (dve do pet stolica na dan, iako neke bebe posle šest nedelja života znaju da imaju ređe, ali obilnije stolice).

Dobro podrigivanje i sisanje „do kraja“

Još jedna važna stvar o kojoj treba voditi računa posle hranjenja jeste – dobro podrigivanje. Naime, deca koja brzo jedu često progutaju i mnogo vazduha, pa su sklona jačem podrigivanju i bljuckanju. Dete uvek treba držati na strani posle hranjenja dok jako ne podrigne.

Ako je beba još gladna pošto je posisala svo mleko iz jedne dojke, ponudite joj drugu, a sledeće hranjenje započnite onom kojom niste započeli prethodni obrok.

Sastav majčinog mleka menja se tokom sisanja. U početku je ređe, a zatim postaje sve masnije. Najbolje za razvoj je ako dete dobije dobje vrste mleka tokom sisanja, što znači da bi beba trebalo da posisa do kraja bar jednu dojku.

Izvor: kidshealth.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije