30.06.2014 Moja Beba

I beba mora imati pasoš!

Ako ste odlučili da ovog leta otputujete s decom u inostranstvo, organizaciju putovanja započnite najmanje mesec dana ranije, jer je toliko najduže potrebno da mališanima izvadite putne isprave.

pasos

Potrebna dokumenta

Uvođenjem biometrijskih pasoša ukinuta je mogućnost da dete bude upisano u pasoš roditelja te mora imati svoj, čiji će rok važenja zavisiti od starosti mališana. Za mališane do tri godine isprava se izdaje na tri godine, za uzrast od tri do četrnaest godina pasoš važi pet godina, a deci koja su napunila 14 isprava se izdaje na deset godina.

Dokumentacija koju prikupljaju venčani i nevenčani roditelji gotovo je ista: oba roditelja, s važećim ličnim kartama, daju saglasnost potpisivanjem zahteva na licu mesta, u policijskoj upravi, a ako jedan od roditelja nije prisutan, prilaže se njegovo odobrenje overeno u sudu ili opštini.

Prilikom izdavanja prvog pasoša trebalo bi doneti uverenje o državljanstvu, a ako je dete već imalo putnu ispravu koja je istekla ili je postala nevažeća, potrebno je doneti i nju. Podatke o potrebnim uplatama pronaći ćete na vidnim mestima u policijskoj upravi, a za izradu pasoša trebalo bi izdvojiti 3.600 dinara.

U nekim slučajevima, recimo ako roditelji nisu venčani, neophodna su još neka dokumenta (na primer izvod iz matične knjige rođenih), kojima se potvrđuju podaci iz zahteva, a kao fakultativna dokumentacija navodi se fotografija 5 x 5 cm „an fas“ na sivoj pozadini. Ako je nakon razvoda braka jednom roditelju povereno samostalno obavljanje roditeljskog prava, on može biti podnosilac zahteva za izdavanje pasoša, uz prilaganje pravnosnažne presude o razvodu braka. Ako je pak presudom utvrđeno da roditelji zajedno vrše roditeljsko pravo, a jedan od roditelja je sprečen da prisustvuje podnošenju zahteva, potrebna je njegova saglasnost overena u sudu ili opštini.

Slikanje za pasoš

Prema iskustvima mnogih, najstresniji deo procedure za izdavanje pasoša jeste fotografisanje deteta. Naime, roditeljima je ostavljena mogućnost da, ukoliko žele, uz potrebnu dokumentaciju prilože i fotografiju mališana, uslikanu „an fas“ na sivoj pozadini, veličine 5 x 5 cm. Međutim, bez obzira na to da li je slika donesena i da li ispunjava uslove, dete će svakako biti ponovo fotografisano u policijskoj upravi.

Da biste bebu poštedeli maltretiranja i čekanja u redovima, probajte sve da organizujete tako da bude prisutna samo za vreme fotografisanja. Dodatan problem jeste što ne postoje različite procedure slikanja u skladu sa starošću deteta, te se od petogodišnjaka, dvogodišnjaka i bebice od tek nekoliko meseci očekuje da se jednako ponašaju: da drže oči otvorene, gledaju u objektiv, ne plaču niti prave grimase i mašu ručicama.

Uz to, nije dopušteno da se na slici vidi roditelj, te nameštanje deteta mlađeg od godinu dana u kabinu za slikanje može biti veoma komplikovano i iziskivati teže akrobacije.

Izvor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije