04.12.2016 Moja Beba Saveti

Ovo se i danas može čuti: 5 glupih saveta koje majke redovno dobijaju

Kada vas neko savetuje, verovatno to čini jer veruje da će vam baš taj savet zatrebati . Svako ko savetuje smatra da je to što će reći  jedna vrlo pametna misao, jer je to njihovo iskustvo. I sve je to u redu i razumljivo, ali kada su u pitanju deca i kada je reč o roditeljima koji prvi put čekaju bebu, zar vam se ne čini da baš tada ljudi oko vas imaju toliko toga da kažu, kao da roditelji do tog trenutka nikada u životu nisu ni videli ničiju bebu, niti su ikada čuli išta o tome. I onda kreće lavina raznih saveta među kojima će se naći i neki dobar naravno, ali ima i tih nekoliko koji će modernom roditelju podići pritisak. Pogotovo ako je reč o savetu iz kamenog doba za koji su sve modernije studije i nove generacije pokazale šta o njima misle.

Guliver/Getty

Zato, ako vam tetka, strina ili svekrva kažu nešto od ovoga, vi klimite glavom ili prećutite, jer nema razloga da se raspravljate oko dobronamernog saveta. Naravno, sve dok ne ostanu dovoljno dugo u vašoj blizini da vide hoćete li savet i primeniti.

1. Beba manipuliše tobom 
Plakanje nije manipalcija već komunikacija i da maženje stimuliše razvoj mnogih centara u mozgu bebe, ali starije generacije sa tim ne slažu, jer oni decu vide kao mala manipulativna bića kojima je u genetici zapisano da roditelje treba da izmanipulšu do te mere da će im ovi dozvoliti sve što beba zatraži.
2. Ma pusti bebu neka samo plače (ionako samo manipuliše?!) 
Zanimljivo je da ćete ovakav savet čuti i od starijih, ali i od mlađih generacija koje su očito odgajane pod strogom kapom ovih starijih. Pustite bebu neka plače, ignorišite njen plač jer beba ionako hoće da vas izmanipuliše da je dignete i pomazite. Zamislite samo te zle bebe, tako male, a tako velike zloće. Ukoliko želite da se odbraniti od ovakvog saveta pitajte ih da li znaju za kortizol, hormon stresa koji se pri plakanju brže oslobađa, a poznato je da visok nivo kortizola utiče na pojavu anksioznosti, depresije i manjka samopouzdanja.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije