21.10.2011 Moja Beba

Pileća supa kao lek protiv prehlade

 Naše bake preporučivale su domaću pileću supu kao lek protiv svih bolesti disajnih organa. Većina lekara smatra da su bile u pravu. Evo i zbog čega…

Delotvornost pileće supe poznata je još od 12. veka kada ju je jevrejski rabin, lekar i filozof Mojsije Majmonid, propisivao kao lek protiv prehlade i astme. Nije poznato kako je ovaj srednjovekovni lekar znao hemijski sastav supe, ali današnja istraživanja idu u prilog njegovoj terapiji. Dakle, drage naše čitateljke, ukoliko se vašem detetu zapuši nosić i ne može da diše, ne posežite odmah za lekovima, već prvo pokušajte da mu pomognete tanjirom domaće supice! Ovo se odnosi na mališane starije od sedam meseci. Evo šta o ovom domaćem leku misle stručnjaci i kako objašnjavaju njegovu delotvornost…

Umesto leka – supa

Na osnovu nedavnih istraživanja, koja je sproveo čuveni pulmolog Ervin Ziment, dokazano je da pileća supa zaista ima terapeutska svojstva. Prvo, pileće meso sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa tokom njegovog kuvanja. Ova aminokiselina je po sastavu slična acetilcisteinu, supstanci koja je osnovni sastojak medikamenata koji se propisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Inače, njen zadatak je da razloži sluz u nosu i grlu te tako olakša disanje. Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom. Blagotvorni začini Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da se lekovitost pileće supe mnogostruko pojačava kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova belog luka i zrna bibera, pošto ovi začini „rade“ po principu savremenih lekova protiv kašlja – smanjuju gustinu sluzi i olakšavaju disanje. Inače, beli luk sadrži selen, moćni antioksidant koji zajedno sa vitaminom E učestvuje u procesu jačanja imuniteta. Protivupalno dejstvo Doktor Stiven Renard, načelnik pulmološke bolnice u Nebrasci, izneo je teoriju o antiinflamatornom dejstvu pileće supe, nakon čega su svi njegovi pacijenti tri puta dnevno dobijali po tanjir. Njegova teorija zasniva se na činjenici da supa blokira kretanje neutrofila, belih krvnih ćelija koje se tokom prehlade talože u sluzokoži nosa i uzrokuju njegovu zapušenost. Doktor Renard sproveo je brojna laboratorijska ispitivanja domaće pileće supe koju je spravljala baka njegove supruge. Nakon što je na neutrofile nakapao nekoliko kapi supe, oni su prestali da se gomilaju ali, pri tom, nisu izgubili sposobnost da se bore protiv mikroorganizama. Ovo se ponovilo čak i onda kada je neutrofile nakapao sa 200 puta razblaženim koncentratom supe. Treba naglasiti da je doktor Renard uradio samo jednu studiju i da je napomenuo da je potrebno uraditi niz dodatnih ispitivanja kako bi se lekovitost pileće supe u potpunosti dokazala. Pošto nije bilo zainteresovanih za finansiranje njegovog projekta, druga studija, nažalost, nikada nije urađena.

Dobitna kombinacija

Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije. S obzirom na to da je pred nama hladan period godine, kada je mogućnost nastanka infekcije velika, savetujemo vam da svakog dana ponudite detetu tanjir domaće pileće supe spravljenje po receptu doktora Renarda. Osim što je ukusna i lekovita, pileća supa obezbeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit deteta.

 Originalni recept za pileću supu po doktoru Renardu

Potrebno vam je:

1 pile srednje veličine (može i koka)

0,5 kg pilećih krilaca

3 velike glavice crnog luka

1 veliki krompir

3 paštrnaka

2 korena peršuna

7 većih šargarepa

1 veći koren celera

1 struk peršunovog lišća

so, biber po ukusu

Priprema:

Pile operite, nalijte ga HLADNOM vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca. Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe. Dodajte oprano peršunovo lišće. Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu.  




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije