06.03.2018 Moja Beba

Priručnik za dobar san: Kako da beba spava duže i kvalitetnije?

Za malene bebe sasvim je normalno buđenje u zoru, između 6 i 7 sati ujutru. Vreme za polazak na spavanje koje se savetuje kod beba je oko 20h uveče i treba imati na umu da je beba do 6 sati ujutru već odspavala 10 sati. Pokušajte se od prvih dana pridržavati jednakog rasporeda odlaska na spavanje jer će samo tako dete sa vremenom naučiti razlikovati dan i noć.

Thinkstock

Između 1. i 3. meseca dete postepeno usvaja rutine spavanja i hranjenja te je vrlo važno da mu vi jasno pokažete kako se razlikuju dnevne od noćnih aktivnosti. Ako želite dete navići na spavanje uz određenu dozu zvukova iz okoline, činite to isključivo danju. Noću neka dete spava u tišini. Svetlo je takođe vrlo bitno.

Preko dana neka dete spava uz dnevno svetlo ili polutamu, a noću ne ostavljajte upaljeno svetlo. Ukoliko će vam to olakšati da povremeno proverite dete, ostavite preko noći upaljenu malu noćnu lampu, ali odmaknite je dovoljno od kreveta kako detetu svetlost ne bi remetila san. Ukoliko je krevetac nedaleko od prozora poželjno je spustiti roletne ili navući tamne zavese kako prvi zraci sunca ne bi probudili vaše dete. Ne palite svetlo za vreme noćnog hranjenja jer će ono razbuditi dete.

Nakon 6. meseca života, kod nekih beba i dosta ranije, nestaće potreba za noćnim hranjenjem. Ako se dete i tada nastavi buditi po noći dajte mu nekoliko minuta vremena da vidite hoće li nakon kratkog vremena ponovno zaspati ili je zaista gladno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije