20.05.2011 Moja Beba

Putovanje sa bebom

Većina roditelja koji imaju bebu odlučuju se na put u junu, pošto tada temperature još uvek nisu veoma visoke. Bilo da putujete automobilom, vozom, autobusom ili avionom, trebalo bi da se pridržavate određenih pravila…

Sudeći po podacima koje smo dobili iz turističkih agencija, većinu junskih aranžmana kupuju roditelji sa malom decom. Pošto s početka i kraja leta temperatura vazduha nije previsoka, većina roditelja, koji odluče da nekud otputuju sa svojom bebom, čine to upravo u ovom periodu. Bez obzira na to putujete li sopstvenim automobilom ili nekim drugim prevoznim sredstvom, trebalo bi da se upoznate sa određenim pravilima kako bi vam putovanje s detetom (decom) proteklo prijatno i bez nepotrebne nervoze.

AVION
Ukoliko putujete sa bebicom, najvažnije je da ponesete pelene za jednokratnu upotrebu, kese za odlaganje prljavih pelena, jednu preobuku, vlažne i papirne maramice, prokuvanu vodu za piće i mleko u prahu.
Ako su u pitanju malo starija deca, obavezno im ponesite užinu (sveže napravljen sedvič ili grickalice poput krekera ili grisina), jer postoji mogućnost da im se neće dopasti hrana poslužena u avionu.
Iako putujete avionom, ponesite sedište za kola. Čak i stručnjaci za bezbednost leta tvrde da će vaš mališan biti bezbedniji u sedištu nego u vašem krilu.
S obzirom na to da je deci u avionu dosadno, ponesite im omiljenu igračku ili neku zaniljivu knjigu.
Poznato je da se prilikom poletanja i sletanja aviona javlja pritisak u ušima prouzrokovan naglom promenom visine. U tom slučaju, cucla je za bebe idealno rešenje. Ako je vaše dete starije, ponudite mu bombon, jer će imati isti učinak kao i cucla, ali mu prethodno objasnite šta se dešava da se ne bi uplašilo.
I najbitnije – nikako NE DOZVOLITE detetu da se šeta kroz avion!

AUTOMOBIL
Ukoliko se odlučite za putovanje kolima, najbolje bi bilo da vaš polazak bude u ranim jutarnjim časovima, jer u tom periodu spavaju i bebe i mališani. Prostrite im frotir ili čaršav na zadnje sedište, nabavite tanak jastučić i budite uvereni da će bebac prespavati dobar deo puta.
Budite spremni na iznenadne situacije koje će zahtevati naglo kočenje. Upravo zbog toga, najpametnije bi bilo da sve vreme tokom puta sedite pored bebe, jer u takvim situacijama može da se prevrne i padne.
Vodite računa o brzini i udobnosti putovanja – ono treba da bude uživanje, a ne mučenje.
Ukoliko put traje duže od šest sati, obezbedite kombinaciju tople i laganije odeće, jer temperaturni talasi uvek mogu da vas iznenade.
Za bebirona obavezno nabavite i sedište za kola. Time ćete mu osigurati sigurnu i stabilnu vožnju.
Tokom putovanja, jednokratne pelene uvek su najbolje rešenje. Bebi će sigurno biti udobnije, a vama lakše da je presvlačite. Za svaki slučaj, ponesite po jednu za svaki sat koji ćete provesti u putu, kao i nekoliko za hitne slučajeve (dijareja i sl.). Ne zaboravite vlažne i papirne maramice i prokuvanu vodu za piće.
Nikada nemojte da hranite i presvlačite bebu dok su kola u pokretu. Zaustavite se na prvom slobodnom stajalištu i smireno uradite sve što je potrebno. Ne zaboravite – ipak idete na odmor.
Adaptirana mlečna formula koju koristi vaše dete obavezan je deo prtljaga. Pripremite mleko za svaki obrok, a takozvani „kontejneri“ biće vam od velike pomoći, jer u njih možete da stavite odgovarajuću količinu mleka u prahu, koje ćete dodati u prokuvanu vodu. Bilo bi dobro da ponesete i više sterilisanih flašica.
Ako je cucla varalica najbolji drug vašeg mališana, obavezno je ponesite. Biće vam potrebne i portiklice, šolja ili još bolje – plastične čaše. Spakujte i zvečkice i igračkice kojim će se bebac zabaviti u tokom puta.
S obzirom na to da vlažne maramice nekada nisu dovoljne za sređivanje bebirona (pogotovo kad se ubrlja ili ukaki), ponesite i tri plastične flaše sa običnom vodom. Tokom puta, tom vodom bebu možete povremeno umivati i tako je osvežiti do sledećeg zaustavljanja. Starija deca će i sama tražiti da stajete, jer im je put dosadan i zamoran. I ako ste u žurbi, pronađite malo vremena i pustite dete da se protegne i poigra, ali vodite računa o tome da ne budete blizu puta, gde bi vaša i detetova bezbednost bila ugrožena.

AUTOBUS
Autobus je sigurno najneudobnije prevozno sredstvo, stoga ga izaberite samo u krajnjoj nuždi ili za kraće relacije. Ako imate izbora, odlučite se za „modernije“ autobuse koji imaju klima-uređaj, toalet i slično. Međutim, ako se ipak odlučite za duži put autobusom, pridržavajte se sledećeg uputstva.
Preporučujemo vam da putujete noću, jer koliko god da je neudobno, vaš mališan će bar malo spavati.
Kada dođe vreme za presvlačenje bebice, budite spremni na sve! Nepisano pravilo je da se beba ukaki baš onda kada postoji najmanje uslova da je presvučete i tada ćete morati da budete veoma vešti.
Nažalost, tokom puta autobus ima svega dva do tri zaustavljanja, što vam otežava da nahranite bebu. Stoga, pokušajte da hranite bebu kada je autobus parkiran, ali ukoliko je to nemoguće, budite veoma smireni i pažljivi prilikom hranjenja u toku vožnje.
Obavezno se pridržavajte pravila o higijeni! Za sebe ponesite vlažne asepsol maramice za ruke, a grudi negujte vodom i čistom maramicom. Veoma je važno i da redovno umivate i osvežavate bebu, kao i da joj nudite dosta vode.
Ukoliko se vaš mališan navikao na nošu, putovanje autobusom postaviće ga u nezavidnu situaciju jer se autobus neće zaustavljati često, pa makar u pitanju bile i potrebe deteta. Upravo zato, ne bi bilo loše da ponesete pelene za jednokratnu upotrebu, a čim vaš mališan „obavi posao“, skinite mu pelenu i bacite je u već pripremljenu kesu.
Neće vam biti lako da uskladite želje i potrebe sa ostalim putnicima po pitanju otvaranja i zatvaranja prozora, ali vodite računa o tome da detence ne bude na promaji, ali i da nije na strani na kojoj je sunce. Obavezno ponesite peškirić ili tanak jastučić na koji može da spusti glavu, kao i nešto za pokrivanje, jer noću može biti veoma hladno.
Svaki put kada autobus stane na odmorište, iskoristite priliku i prošetajte sa mališanom. Čak i ako spava, probudite ga, svež vazduh i protezanje sigurno će mu dobro doći.

Ishrana u toku puta
Da biste izbegli eventualne neprijatnosti tokom putovanja, posebnu pažnju posvetite izboru hrane za svog mališana.
Dan pred put deca treba da uzimaju laganu hranu i mnogo tečnosti, supe, voća, salata odnosno sve ono što se preporučuje za ishranu tokom leta. Sendvič i čaj sat vremena pred polazak biće sasvim dovoljni za početak.
Poznato je da deca čim sednu u kola, traže nešto za grickanje, zato se „naoružajte“ suvim štapićima, grisinima i slanim keksićima (slatko izbegavajte).
Za put pripremite i nekoliko sendviča, ali vodite računa o njihovim sastojcima. U svaki stavite tanku krišku tvrđeg sira, prašku šunku, list salate ili zeleni krastavac, a zatim ih posebno uvijte u foliju ili salvetu i držite u najhladnijem delu odabranog prevoznog sredstva.
Ne zaboravite na tečnost! Najbolji napitak za mališane jeste hladan čaj od nane sa malo meda i soli. Izbegavajte mutne i guste sokove sa puno šećera.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije