09.10.2014 Razvoj bebe

Kome beba poklanja svoj prvi osmeh?

Svakim danom roditelj se susreće sa novim znakovima detetovog napretka. Ono što se često najviše iščekuje je i detetov prvi osmeh. On se prvi put pojavljuje na detetovom licu između šeste i osme nedelje starosti. S obzirom na to kako se svaka beba individualno razvija, moguće je da prvi osmeh ugledate i pre tog perioda.

bebin osmeh

Isto tako, nema razloga za zabrinutost ako će vas beba nešto duže držati u iščekivanju prvog smeška, posebno ako je dete rođeno pre termina pa je rast i razvoj usporen.

Ako želite da podstaknete dete na smeh, neka to bude kada je dete naspavano, prostor prozračen i sa dovoljno dnevnog svetla. Pevajte s bebom ili joj pričajte držeći ju u krilu okrenutu „oči u oči“ s vama. Udaljenost između vas i bebe neka bude najmanje 30 centimetara. To je idealna udaljenost da dete bude opušteno uz poznato lice, a vaše pevanje ili pričanje od deteta bi moglo da izmami osmeh.

Ne morate se plašiti da će prvi osmeh „dobiti“ neko drugi jer beba uvek prvi osmeh poklanja najbližima, odnosno osobama uz koje se oseća najsigurnije. To su naravno mama i tata. Isti slučaj je i sa prvim koracima. Pokušaj da izmamite osmeh pred ostatkom porodice mogao bi biti bezuspešan jer beba sve do šestog meseca starosti uči iskazivanje osećaja upravo grimasama kao što su osmeh ili plač koji do tada služi isključivo kao pobuna da je dete gladno ili da mu nešto drugo ne odgovara.

Izvor: index.hr, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije