Šta ako beba (ipak) „izgori“ na suncu?

Sve mame znaju da je bebina koža nežna i da je treba dobro zaštititi tokom boravka na suncu. Međutim, nezgode se dešavaju i pored najbolje zaštite…

Stigli ste na plažu, raširili suncobran, namazali dete, stavili mu kapicu… Ukratko, sve ste uradili po „propisima“, a koža vašeg mališana je, i pored svih preduzetih mera, ipak pocrvenela. Znajte da je nekad dovoljno samo pet minuta nepažnje da se ovo dogodi. U tom slučaju, sledite naše savete i sve će biti u redu već za nekoliko dana…

Zašto je bebina koža pocrvenela?
Za razliku od kože odraslih osoba, koža beba i male dece ne sadrži dovoljno melanina da bi se odbranila od štetnog dejstva UV zračenja sunčevih zraka. Doslovno, dovoljno je da vam se dete na pet minuta izmigolji ispod suncobrana pre nego što ste ga namazali zaštitnom kremom – i da mu koža pocrveni. U blažim slučajevima, pojaviće se samo crvenilo, dok se u težim (i retkim) slučajevima na koži pojavljuju plikovi koji mogu biti praćeni i povišenom telesnom temperaturom. Vodite računa o tome kako dolazite na plažu: ako bebu nosite u nosiljci, ona mora od glave do pete biti zaštićena suncobranom!

Šta treba da učinite?
Prvo i osnovno, sklonite dete sa sunca u debelu hladovinu i dajte mu da pije vode. Ukoliko je beba mlađa od šest meseci, često je dojite. Zatim, natopite meku tkaninu mlakom vodom i njome obmotajte mesta na kojima je koža pocrvenela i menjajte oblog svakih pola sata. Ili, rashladite kožu deteta osvežavajućom kupkom: napunite kadicu prijatno mlakom vodom, sipajte u nju kašičicu sode bikarbone, pa ostavite dete da se brčka desetak minuta. Voda ne sme da bude hladna! I još nešto: nikada nemojte ledom hladiti kožu deteta! I ne primenjute „fazone“ poput mazanja kože hladnim jogurtom, kiselim mlekom, sapunom…
Nakon „vodenog“ tretmana, namažite kožu deteta hidratantnim losionom na bazi aloje vere. Na tržištu postoji „Galenikin“ gel od aloje koji istovremeno hladi i ubrzava regeneraciju ćelija kože. Na ovaj način smanjićete svrab i ljušćenje. Ako dete ima temperaturu, dajte mu odgovarajuću dozu sirupa na bazi paracetamola.

Šta ne treba činiti?
Kožu deteta ne smete mazati masnim kremama jer će mu se tako zatvoriti pore na koži i telo onemogućiti da se, preko kože, oslobodi suvišne toplote. Osim toga, izbegavajte upotrebu sprejeva za prvu pomoć koji sadrže benzokain, jer ova supstanca može da izazove alergijsku reakciju.
Kada koža počne da se ljušti, nipošto ne smete silom odstranjivati ljuspice. Ovo je prirodan proces koji znači da se koža uspešno oporavlja i da se ispod starog, oljušćenog sloja, stvaraju nove ćelije mlade kože. Dok god traje proces oporavka kože, dete treba da boravi u hladu, a kožu mu redovno treba mazati hidratantnim losionom ili hidratantnom kremom na bazi pantenola (ubrzava regeneraciju ćelija kože).

Šta ako se pojave plikovi?
Mada su ovakvi slučajevi retki, neka deca svetle puti veoma su osetljiva, pa im se na koži, osim crvenila, javljaju i plikovi. U tom slučaju, sklonite dete što dalje od sunca, napojite ga i ne preduzimajte ništa na svoju ruku, već ga odvedite lekaru. Nemojte prekrivati plikove natopljenom tkaninom, niti ih mazati bilo čim, jer ukoliko puknu, na tom mestu može doći do infekcije. Ako dete povraća, ima temperaturu i deluje malaksalo, hitno ga odvedite lekaru jer je osim opekotina od sunca najverovatnije zadobilo i toplotni udar.

Koliko su štetne opekotine od sunca?
Veoma. Što ih dete češće „zaradi“ u detinjstvu, veće su šanse da u odraslom uzrastu oboli od karcinoma kože (melanom). Zbog toga je IZUZETNO VAŽNO da koža deteta do desete godine života bude zaštićena najkvalitetnijom kremom i da ne boravi na suncu u periodu između 10 i 18 časova. Ovo se naročito odnosi na decu svetle puti i očiju.

Pravilna zaštita u tri koraka

1. Bebe uzrasta do šest meseci ne treba uopšte izlagati suncu. One treba da su odevene u laganu, prozračnu odeću i da im je celo telo zaštićeno suncobranom. Ili još bolje, treba da borave u potpunoj hladovini.
2. U uzrastu do godinu dana zaštita je slična onoj koja se sprovodi kod mlađih beba, s tim što je bebe „puzalice“ i one što su tek prohodale teško držati na jednom mestu, pa je neophodno da nose šeširić, prozračnu odeću i da su im SVI delovi tela namazani kremom sa zaštitnim faktorom 25+.
3. Deca starija od godinu dana mogu da borave na suncu isključivo u jutarnjim časovima (do 10 h) ili kasno popodne (nakon 18 h). Međutim, i tada treba preduzeti sve mere zaštite i ograničiti boravak na suncu na najviše pola sata. Ostatak vremena neka dete boravi u hladovini, pije dosta vode i konzumira sveže voće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije