27.05.2014 Zdravlje bebe

6 zapovesti za negovanu guzu

Bebina koža mnogo je tanja od kože odraslih, neotporna je i više reaguje na uticaje iz okoline, naročito u prvim mesecima života. Kako masne žlezde još uvek ne rade punom parom, tako ni sloj kože koji štiti od bolesti nije formiran i ne vrši svoju funkciju. Zbog toga koža nema dovoljno masnoće, suva je i osetljiva na dejstvo bakterija i gljivica. To je razlog što se može dogoditi da se bebina guza zacrveni i pored toga što je redovno negujete. Evo kako to da sprečite…

nega

1. Redovno menjajte pelene

Bilo da vaše dete koristi platnene ili papirne pelene, pravilo je isto: one se redovno moraju menjati i to uvek posle „velike radnje“. Ako fekalije ili urin (koji je izrazito agresivan) duže budu u kontaktu sa bebinom kožom, sasvim je sigurno da će je iritirati – što će bebi stvarati nelagodnost.

2. Temeljno očistite guzu

Komadom vate umočenim u toplu vodu temeljno odstranite sve tragove fekalija i urina. Praktične su i vlažne maramice kojima je izuzetno lako očistiti bebinu guzu. One sadrže losion koji čisti i neguje nežnu dečju kožu. Maramice natopljene posebnim uljem za negu ostavljaju zaštitni „film“ koji sprečava ojed.

3. Detaljno obrišite kožu

Posle pranja veliku pažnju treba posvetiti brisanju bebine guze. Pošto su vlažna i topla mesta idealna za razvoj raznih mikroorganizama, svaki deo bebinog tela treba detaljno posušiti. Ovo posebno važi za sve nabore na bebinom telu: unutrašnja strana laktova, kolena, regija pazuha, vrat… Ukoliko je vaše dete malo bucmastije i usled toga ima više „nabora“, potrebno je da posebno obratite pažnju prilikom brisanja. Najbolje je da koristite veliki i nežan peškir mekih vlakana koji neće iritirati bebinu kožu. Važno je da ne trljate, već samo da tapkate.

4. „Provetravajte“ guzu

Posle svakog čišćenja, bilo bi dobro da ostavite bebinu guzu da se malo provetri. Pošto je ovaj deo tela stalno umotan u pelene, ponekad je dobro ostaviti ga da „diše“. Budite uvereni da će to prijati vašoj bebi: tako razgolićena osetiće se slobodnom i nesputanom. Nekoliko minuta bez pelena svakako neće škoditi bebi, samo je sklonite sa promaje.

5. Mažite guzu kremom

Posle svakog pranja i menjanja pelena, bebinu guzu treba namazati posebnom kremom. U njoj se nalaze sastojci koji onemogućavaju da fekalije i urin nadraže osetljivu kožu. Ukoliko do toga ipak dođe, potrebno je naneti deblji sloj kreme (na očišćenu guzu) ili kupiti specijalnu kremu („Pavlovićevu mast“, na primer).

6. Odaberite odgovarajuće proizvode

Da biste bili sigurni da vaša beba dobija najbolju moguću negu, potrebno je da upotrebljavate posebne preparate jer ćete na taj način zaštititi površinski sloj kože. Nemojte preterivati sa upotrebom kozmetičkih sredstava, već se usredsredite na osnovnu negu koja podrazumeva redovno pranje, čišćenje i mazanje kremom.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije