25.07.2015 Zdravlje bebe

Kako zagrljaj utiče na emocionalni razvoj deteta?

Zagrljaj je zaista nešto posebno što možete pokloniti svom detetu već u materici. Nakon začeća, bebino čulo dodira se počinje razvijati a do 12. sedmice, bebica može reagovati na dodir po celom telu. U maminoj materici, beba već oseća blage zagrljaje i toplinu svoje mame što bebu čini sigurnom.

Odmah po rođenju, bebin prvi kontakt sa mamom je jedan od najvažnijih jer tada prvi put dodirom uspostavlja komunikaciju sa njom. Taj prvi dodir i zagrljaj je od iznimne važnosti jer bebi dajete do znanja da je sigurno stigla na svet i da ima roditelje koji je mnogo vole!

Zagrljaj od iznimne važnosti za zdravlje beba

Važnost dodira su potvrdili i naučnici koji su otkrili da postoji veza između jačine i učestalosti bebinog plača i učestalosti mamine brige za bebu. Dakle, što se mama više brine za svoju bebicu, mazi je, grli, beba će manje plakati. Dodir zaista ima veliki uticaj na fizičko i psihičko zdravlje beba i dece!

Bebina potreba za dodirom je primarna potreba koju mame trebaju zadovoljiti kako bi se bebica zdravo i uravnoteženo razvijala!

Dokazano je da dodir pomaže i prevremeno rođenoj djeci. Bebe koje su bile više grljene i mažene su se brže oporavljale i manje su plakale od beba kojima je dodir bio uskraćen. Ta deca su bila aktivnija i zdravija u kasnijem razvoju tokom prve godine.

Grlite svoju decu ceo život!

Potreba za dodirom traje ceo život a važno je negovati od samog rođenja. Dodir znači mnogo više, to je ljubav, podrška, sigurnost, uteha.

Psiholozi takođe smatraju da deca koju roditelji grle odrastaju u stabilne osobe koje će imati manje poteškoća u ponašanju i koja su manje agresivna. Ta deca imaju više samopouzdanja i poštovanja prema drugim osobama.

Jedan zagrljaj zaista mnogo znači i to je najbolji poklon koji možete pokloniti svom detetu uz mnoštvo poljubaca!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije