02.08.2016 Zdravlje bebe

Nepredvidiv uzrok od iznenadne SMRTI novorođenčeta!

Nedostatak odgovora je ono što čini sindrom iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) tako zastrašujućim. SIDS je vodeći uzrok smrti među bebama od jednog meseca do jedne godine. U SAD svake godine umre 2.500 beba, a uzrok ostaje nepredvidiv uprkos godinama istraživanja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Rizik od SIDS-a može biti smanjen značajno. Prvo i pre svega, decu mlađu od jedne godine, trebalo bi stavljati da spavaju isključivo na leđima, nikako na stomaku. SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) je iznenadna i neobjašnjiva smrt bebe mlađe od godinu dana. To je zastrašujuće, jer je bez upozorenja, naročito kod zdravih beba. Većina SIDS-a je povezana sa snom, otuda naziv ’’smrt u kolevci’’. SIDS se najčešće javlja između 2. i 4. meseca starosti, a učestalost se povećava za vreme hladnog vremena.

Drugi faktori koji su potencijalni rizik
– pušenje, konzumiranje alkohola i droga u trudnoći,
– nedovoljno prenatalne brige,
– prevremeno rođena deca i bebe sa telesnom masom ispod proseka na rođenju.
– starost majki ispod 20 godina,
– izlaganje bebe duvanskom dimu po rođenju,
– pregrevanje bebine odeće i postelje.

Spavanje na stomaku
Brojne studije su pokazale da je najčešći faktor spavanje bebe na stomaku. Neki istraživači smatraju da stavljanje bebe na stomak stvara pritisak na detetovu vilicu, sužava disajne puteve i ometa disanje. Druga teorija je da se stvari poput plišanih igračaka, ogradice, drugog kreveta, nalaze u blizini bebine glave i ona, kada izdiše vazduh, ne može doći do novog svežeg vazduha. Kako beba udiše i izdiše, nivo kiseonika u telu se troši i akumulira se ugljen-dioksid. Ovaj nedostatak na kraju dovodi do SIDS-a.

Spavanje na leđima
Američka akademija za pedijatriju (AAP) sprovela je istraživanje nad 1992 dece, sva su spavala na leđima (u takozvanoj ‘’opuštenoj’’ pozi) i sva deca su bila zdrava. Posle ove preporuke Američke akademije za pedijatriju, stopa SIDS-a je opala za 50%. Bez obzira stopa je i dalje vodeća i neophodno je da se stalno podsećamo na neophodnost spavanja bebe na leđima.
Stavljanje bebe na stranu nije dobra ideja, jer postoji velika šansa da se iz tog položaja, u snu, beba prevrne na stomak.
Neki roditelji su takođe zabrinuti i da se bebi ne stvori ravna površina na potiljku od ovog položaja, međutim to se rešava tako što ćete menjati bebin položaj u vreme kada je ona budna, dok je držite, mazite se i igrate. Naravno, u vreme kada bebe počnu da se prevrću (obilno između četvrtog i sedmog meseca), one će same odabrati položaj u kom im odgovara da spavaju. U tom uzrastu je u redu da dozvolite bebi da spava u položaju u kom želi.

Gastroezofagealna refluksna bolest [Gerd]
Mnogi roditelji strahuju da spavanje bebe na leđima može dovesti do gušenja, ako beba povrati.
Povećan rizik od gušenja ne postoji kod zdrave dece.

Međutim, postoji povećan rizik za decu koja imaju hroničnu Gastroezofagealnu refluksnu bolest [Gerd] ili određenu malformaciju gornjih disajnih puteva. Spavanje na stomaku može biti bolja opcija. Ipak savetujemo da se konsultujete sa pedijatrom svog deteta u ovakvim slučajevima i odredite najbolji način za spavanje bebe.

Saveti za smanjenje rizika od SIDS
– Pored postavljanja zdrave dece da spavaju na leđima, postoje i sledeće mere kojima se smanjuje rizik od SIDS-a:
– Postavite bebu na čvrst dušek, nikada na jastuk, vodeni dušek, kauč, stolicu ili druge meke površine.
– Da biste sprečili da beba ostane bez kiseonika, ne stavljajte ćebad, jorgane, punjene igračke i jastuke pored.
– Uverite se da previše ne utopljavate bebu dok spava. Držite prostoriju na temperaturi koja je prijatna za odrasle u kratkim rukavima. Neka istraživanja pokazuju da je bebama kojima je previše toplo, teže da se probude.
– Nemojte pušiti, piti ili koristiti droge u drugom stanju i ne izlažite bebu pasivnom pušenju. Bebe majki koje su pušile u trudnoći imaju trostruku veću opasnost od SIDS-a od onih čije su majke bile bez duvanskog dima. Istraživači pretpostavljaju da pušenje utiče na centralni nervni sistem, počev perinatalno i nastavlja se po rođenju.
– Vođenje računa o prenatalnoj zaštiti kroz konzumiranje dodatnih vitamina.
– Redovni sistematski pregledi bebe.
– Dojite, ako je moguće. Postoje dokazi da dojenje smanjuje rizik od SIDS-a. Razlozi za ovo još uvek nisu poznati.
– Ako vaša beba ima Gerd, budite sigurni da sledite savete lekara za hranjenje i spavanje.
– Ostavite bebu da spava sa cuclom do prve godine života. Ako vaša beba odbaci cuclu, nemojte forsirati. Varalice su povezane sa manjim rizikom od SIDS-a.
– Deca mogu biti u krevetu roditelja na hranjenju, maženju, da ih smirite, međutim posle toga, obavezno ih vratite u krevetac, kolevku ili korpu, kada su spremni za spavanje.
– Dobro bi bilo da krevetac, ili barem korpa budu u sobi roditelja.

Rastuća svest javnosti o ovom problemu dovodi do smanjenja stope smrti novorođenčadi. Međutim, uvek su potrebne mere predostrožnosti i još uvek u velikoj meri treba raditi na edukaciji kako bi se ova stopa nastavila smanjivati.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije