03.07.2014 Zdravlje bebe

Sprečite pojavu „letnjih“ osipa

Bebina koža je nežna, površinski sloj osetljiv, a potkožno tkivo tanko. Takođe, sadržaj masti bitno je manji u odnosu na kožu odrasle osobe, a vode ima nešto više. Lojne i znojne žlezde još uvek nisu u potpunosti razvijene, pa se zbog toga bebina koža lakše isušuje, podložnija je negativnim uticajima sunčeve svetlosti i infekcijama, a osetljiviji je i mehanizam termoregulacije.

letnji osip

Osip se može javiti na vratu, na pregibima bebine kože ili, najčešće, na delu pelenske regije kao posebno osetljivom području koje je izloženo delovanju brojnih agresivnih činilaca:

* Toplota, znoj i nedostatak vazduha u nepropusnim pelenama povećavaju rizik od iritacije i najčešće dovode do crvenila.
* Korišćenje neodgovarajućih kozmetičkih sredstava za zaštitu od štetnih UV zraka, kao i neodgovarajućih proizvoda za pranje i negu, koja mogu isušiti bebinu kožu i poremetiti njenu pH vrednost, te izazvati crvenilo i bol na mestu oštećenja.
* Razgradni produkti mokraće i stolice utiču na promenu pH kože i dovode do oštećenja površinskog sloja, čemu mogu pripomoći i probavni enzimi, ali i bakterije i gljivice, kojima je takav medijum idealna podloga za razmnožavanje.
* Neadekvatni deterdženti, sapuni i omekšivači korišćeni pri mašinskom pranju pamučnih pelena, mogu izazvati upalu ili pogoršati već postojeću.

Kako sprečiti osip?

Za negu dečje kože, prevenciju nastanka osipa i tretiranje iritacija trebalo bi koristiti proizvode bez veštačkih boja i sintetičkih mirisa koji su sami po sebi iritansi. Proizvodi za negu dečije kože treba da sadrže:

NEVEN: Ova biljka ima antiupalna i antimikrobna svojstva i stimuliše obnovu ćelija kože.
KAMILICA: Sprečava oslobađanje histamina i ublažava upalnu reakciju.
MASLINOVO ULJE: Štiti i od štetnih UVA zraka iako nema zaštitni faktor, a deluje i protiv gljivica.
HAJDUČKA TRAVA: smiruje osipe i upale kože.
ALOA VERA: ima ublažavajuće antiupalno i antioksidativno svojstvo.
MAHONIJA: sadrži alkaloid berberin koji poseduje antibakterijska, antimikrobna i antiseptička svojstva.
ULJE NOĆURKA I SUNCOKRETA: snabdevaju kožu sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama pomažući u regulaciji ljuštenja površinskih delova kože.

Šta možete da učinite?

Tokom leta je najvažnije skratiti vreme kontakta kože s mokraćom, odnosno stolicom. Dečju kožu je dovoljno prati mlakom vodom i izbegavati antibakterijske i mirišljave sapune, kao i mirišljave vlažne maramice, jer alkohol i parfemi iritiraju.

Ako pročitate deklaraciju na proizvodu za negu, otkrićete da mnogi proizvodi sadrže sastojke koji mogu biti kontaminirani formaldehidom, 1,4-dioksanom, pa čak i nitrosaminom, a to su sastojci koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Dečji puderi bazirani na talku sadrže sitne čestice koje u kontaktu sa vlagom mogu iritirati kožu i trebalo bi ih izbegavati.

Takođe, tokom toplog perioda u godini izbegavajte upotrebu ulja za masažu bebe, jer mogu izazvati ekcem ukoliko se ne speru sa kože. Međutim, ukoliko ipak želite da nastavite sa ovom aktivnošću, koristite maslinovo ili kokosovo ulje. Novorođenčad i vrlo male bebe upijaju više hemikalija kroz kožu nego odrasli i zato je neophodno minimalizovati broj proizvoda koje im se nanosi na kožu. Kad god možete, dajte dečijoj koži priliku da „diše“. Bebu oblačite isključivo u pamučnu odeću.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije