17.09.2013 Zdravlje bebe

Šta voli bebina koža?

Na tržištu postoje brojni proizvodi za negu bebine kože i svi su, bez sumnje, proizvedeni od sastojaka koji imaju zaštitno dejstvo, ali ipak treba obratiti pažnju na opšte zahteve koje moraju da zadovolje: moraju da čuvaju dečju kožu od urina i fekalija tako što će stvoriti tanak, masan, zaštitni sloj; da čiste i štite kožu od prljavštine, da spreče razvoj mikroorganizama i da smanje ojed i crvenilo koje se često javlja usled nošenja pelena.

beba-nega-koze

Sapuni

Koža bebe već nekoliko dana nakon rođenja može da se pere sapunom da bi se odstranile naslage sa površine kože, bilo da je reč o spoljnim česticama (prašina) ili produktima kože. Pranjem se, takođe, sprečava razvoj bakterija. Dokazano je da je za dečju kožu najbolji neutralni sapun bez boje i mirisa. Nedostatak upotrebe sapuna je taj što se njegovom čestom upotrebom uništava prirodni zaštitni omotač kože.

Šamponi i pene za kupanje

Ovi proizvodi namenjeni bebama blagog su dejstva i idealni su za pranje tela i kosice, pa uglavnom ne iritiraju oči. U njihov sastav često ulazi i ekstrakt kamilice koji sprečava upalne procese kože.

Losioni

Pogodniji su za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoće i na koži ostavljaju tanak masni sloj koji ne ometa funkcije kože. Osim što dobro čiste kožu, losioni sprečavaju (i leče) upalne procese, koža postaje meka i vlažna, a njeni nabori bivaju dobro zaštićeni, pa se tako smanjuje mogućnost pojave ojeda.

Kreme

Nakon pranja i čišćenja uljem ili losionom, bebinu guzu i pregibe (ispod brade, ispod pazuha, između nožica) neophodno je namazati kvalitetnom dečijom kremom. One sprečavaju pojavu osipa, kao i iritacije kože koje nastaju kao posledica nepovoljnih atmosferskih uticaja (sunce, vetar, vlaga, hladnoća…). Na guzu i pregibe treba nanositi kremu u nešto debljem sloju, dok je na lice i ostale delove tela dovoljno naneti tanak sloj kreme.

Puderi

Dečji puderi veoma su korisni kozmetički proizvodi, a „zadatak“ im je da smanje trenje i apsorbuju sekrete sa površine kože. Svi dečji puderi sterilni su i neškodljivi, ali moraju da se nanose u tankom sloju, jer se višak pretvara u grudvice koje mogu da izazovu pojavu crvenila. Takođe, treba voditi računa i o tome da beba ne udahne čestice pudera.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije