15.11.2017 Nežni kutak

Kako odgajiti malog optimistu?

Lekari kažu da su ljudi koji umeju da gledaju život sa lepše strane zdraviji od pesimista. Takođe, otimisti su sigurniji, postižu bolje rezultate tokom školovanja, na poslu, uopšte, u životu. Svaki uspeh podstiče ih da ostvare još veća dostignuća. U ovom tekstu otkrićete šest načina da naučite svoje dete da očekuje najbolje od života…

1. ZAJEDNO REŠAVAJTE PROBLEME

Kako možete da razvedrite oblačan dan ili podstaknete dete da nastavi u trenutku kada želi od nečega da odustane? Pružite mu ruku kada se spotakne. Danilo, otac petogodišnjeg Ivana, u vaspitavanju svog deteta koristi oprobani metod „Ti to možeš!“. „Kada je moj sin počeo da trenira fudbal, bio je toliko obeshrabren da je ceo trening presedeo sa suzama u očima“, kaže Danilo. „Kupio sam loptu i tokom vikenda sam mu kroz igru pokazivao osnovne tehnike igre. U opuštenoj atmosferi, Ivan je uspeo da ih savlada, stekne sigurnost, i sada jedva čeka sledeći trening“.

2. UKAŽITE DECI NA DRUGO MIŠLJENJE

Ana, mama troje dece – Anđele (7), Alekse (4) i Bojane (1,5) – pokušava da postavi probleme svoje dece u određenu perspektivu i tako spreči da oni postanu veći, što se pokazalo kao dobar način da smiri prirodnu tendenciju dece da se dure i pate.“Kada je Aleksa bio mlađi, na primer, ceo dan bi bio potišten ako bi njegova starija sestra odbila da se igra sa njim. Zato sam mu neprekidno ponavljala da ako nešto nije u jednom trenutku po njegovom ukusu, to ne znači da će ceo dan biti takav. Vremenom je shvatio šta mu govorim i počeo da se ponaša u skladu sa tim“, kaže Ana.

3. IGRAJTE IGRU

Mnoge majke su sjajne u pronalaženju kreativnih rešenja kako bi promenile stavove svoje dece. „Maja je od mene nasledila negativan stav prema svemu“, kaže Biljana, majka petogodišnje Maje. S druge strane, njena mlađa kćerkica, dvogodišnja Lara, sušta je suprotnost svojoj sestri – uvek nasmejana i vedra.

Budući da se brinula da Maja ne postane fobična osoba, Biljana je smislila „igru pretpostavki“. „Ključna stvar ove igre je u tome da Maja i ja pokušamo da predvidimo kakav će biti ishod neke situacije, a kasnije da vidimo koja je od nas dve bila u pravu.“ Biljana je započela ovu igru prošle godine, kada je Maja silno želela da ide u bioskop da gleda omiljeni crtani film.

„Maja je toliko silno želela da gleda taj film, da me je uverila da Lara, koju smo takođe morale da vodimo, neće zaspati, niti praviti problema. Ja sam pretpostavila da Lara neće izdržati ceo film“, kaže Biljana. Lara je bila dobra tokom celog filma, a Majin optimizam se isplatio. Sada, kada Maja ispolji negativan stav prema nečemu, dovoljno je da je podsetim da je „pobedila“ u slučaju bioskopa, pa da ona promeni stav i raspoloženje.

4. IZVUCITE NAJBOLJE IZ DETETA

Psiholozi kažu da morate da prepoznate dobre i loše osobine svoje dece i potencirate i podstičete one kvalitetne, što je, svakako, logičan potez.

Ako vaše dete, na primer, deli igračke sa drugom decom, onda ga pohvalite rečma: „Vidiš kako možeš da budeš dobar!“. Deca koju roditelji bezrezervno podržavaju i ohrabruju imaju najviše šanse da veruju u sebe. Isticanjem vrlina, kao i sugerisanjem načina na koje može najefikasnije da ih iskoristi za poboljšanje određene situacije, pomoći ćete detetu da vremenom izgradi samopouzdanje, tako neophodno u daljem životu.

5. BUDITE DETEKTIV

Kada je dete bolesno ili pod stresom, ono postaje bezvoljno i deprimirano. U to se uverila i Irena – Janina mama. „Pre nego što ishitreno donesem zaključak o uzroku Janinog neraspoloženja pročešljam po glavi šta je radila u poslednje vreme. Šta je nedavno pojela ili popila, da li je spavala posle podne…“, priča Irena.  Ako se dnevne aktivnosti vašeg deteta – uključujući jelo i spavanje – odvijaju po utvrđenom rasporedu, a ono deluje nervoznije, umornije ili tužnije nego obično, onda to može da bude znak psihičke ili fizičke iscrpljenosti.

6. GLEDAJTE SA SUNČANE STRANE

Ako želite da vaše dete postane optimista, onda i vi morate biti pozitivni. Još važnije, trudite se da vaše ponašanje i dela odražavaju takav stav. Kada god razgovara sa Majom o tome kako je provela dan, Biljana naglašava pozitivne detalje: „Pitam je šta joj se najviše dopalo tog dana u obdaništu: koja aktivnost, drugar, jelo…“. Još jedan dobar način za podsticanje optimizma kod deteta jeste da delite sa njim njegov entuzijazam, bez obzira na to da li se radi o crtežu koje je upravo nacrtalo ili o nekom školskom zadatku.

Čak i kada entuzijazam splasne, podsećanje deteta na ono što voli brzo će povratiti njegovo raspoloženje. Na primer, kada je Jana rekla majci da ne želi da ide na rođendansku zabavu svoje drugarice Mije, jer ne voli animatora, majka ju je podsetila na one delove zabave koje voli. „Rekla sam joj da, iako na rođendanima ne voli animatore, uvek se dobro zabavi sa drugarima. Tu se već malo pokolebala, ali kada sam joj spomenula tortu, više nije bilo dileme oko odlaska, a na licu joj se pojavio široki osmeh!“, ispričala nam je Irena.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije