22.12.2017 Nežni kutak

Pevajte svojoj bebi

Od momenta kad se rodi, bebi je vaš glas kao magnet jer ga je slušala još dok je bila u stomaku. Uživa dok joj pričate, tepate ili gugučete s njom. Međutim, u trenucima kad se rastuži, poželi pažnju ili se uplaši, stručnjaci tvrde da će joj najviše prijati kad zapevate.

Verovatno ste primetili da vaša beba ima omiljenu pesmicu. Baš kao odrasli, i najmanja deca imaju svoje favorite među muzičkim hitovima i, ukoliko ih melodija „pogodi“, počeće da se smeškaju, mrdaju rukicama i nogicama, gugču ili se, prosto, primire, prestanu da plaču i počnu da slušaju vaš glas.

PEVANJE PRE PRIČANJA

Muzika na vašu bebu može delovati hipnotišuće, posebno ako su na repertoaru dečje pesmice koje imaju „zaraznu“ melodiju i mnogo ponavljanja. Važno je da joj pevate nešto što može lako da nauči i što će joj već pri drugom slušanju biti poznato.

Dok joj pevate, gledajte je pravo u oči, kako biste joj stavili do znanja da je u centru pažnje, jer to je jedino što ona traži od vas. Sve dok je beba fokusirana na vaše lice i oči, neće biti nervozna, uplašena ili uplakana. Pevanje je efikasnije od pričanja i zbog toga što, dok pevate, vi se više smejete, imate prijatniji izraz lica, pravite zanimljive grimase i to bebi deluje privlačno.

BIRAJTE MELODIJU SPRAM RASPOLOŽENJA

Kad su raspoložene, bebe uživaju u laganim pesmicama, uspavankama ili nežnim melodijama i glasovima. Međutim, u stresnim situacijama, kad su nervozne i plaču, lakše će se smiriti uz pesmicu koja ima brži ritam, veselu melodiju i visok tonalitet. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu pokazalo je da pevanje ritmičnih i živahnih pesmica veoma uspešno može odvući pažnju rasplakanoj bebi. Kod nekih mališana pesmica bi nakratko odložila uznemirenost, dok se kod drugih dešavalo da potpuno prestanu plakati, smire se, širom otvore oči i s punom pažnjom isprate pesmu.

OTKRIJTE ŠTA VOLI DA SLUŠA

Pitate se koje pesme da pevate? Najbolje je da pratite reakcije vaše bebe. Već oko šestog meseca ona će imati svoje favorite. Ukoliko niste sigurni šta je to što voli da sluša, pripremite veći repertoar najrazličitijih pesama i posmatrajte je. U momentima kad se bude osećala prijatno, počeće da pokazuje znakove odobrenja, bilo tako što će se nasmejati, pokušati da isprati ritam ili da zvukom oponaša vaše pevanje. „Energičnije“ bebe u većini slučajeva vole brže i glasnije pesme te one u višim tonalitetima, dok reaktivniji mališani uživaju u umerenijim i mirnijim melodijama.

PRILAGOĐAVAJTE

Nije samo važno odabrati prave pesme, već treba da ih prilagodite delu dana i bebinom raspoloženju. Sigurno je da će vašem mališanu odgovarati jedna vrsta pesama kad se probudi, druga dok jede, zatim kad se kupa ili menja pelene. Posebno obratite pažnju na njegove favorite kad je uznemiren, jer vam pravi izbor u takvim trenucima može biti od velike koristi.

Ovi mali rituali mogu uliti sigurnost bebi i pripremiti je na aktivnost koja dolazi, pa će tako – svaki put kad zapevate „Jednog zelenog dana“ – znati da je vreme za spavanje, ili se pripremiti na menjanje pelena kad čuje „Glava, ramena, kolena i stopala“ (koju možete upotpuniti koreografijom dodirivanja bebinih delova tela, čemu će se „krofnica“ veoma obradovati).

BEBI NE SMETA FALŠ PEVANJE

Neka vas ne brine to što nemate sluha. Bebi prija vaš glas i neće joj smetati ako falširate. Nemojte odustati od neke pesme samo zato što ne možete da se setite reči. Umesto originalnog teksta, beba se neće buniti ako ubacite reči od recepta, čika Jovine pesmice ili čak izmislite neku vašu rimu. Dokle god je melodija zabavna, a vaš glas veseo i nežan, beba će uživati.

Praksa je pokazala da su tate sjajni improvizatori. Oni su u stanju da himnu fudbalskog kluba u trenu aranžiraju, prilagode tekst, ubace bebino ime pokoji put i otpevaju tako da ih ona isprati širom otvorenih očiju i usta.

Imajte na umu da će u većini situacija biti nebitno šta pevate, već način na koji pevate. Ukoliko se uživite u pesmu, unesete dosta emocija, zanimljivih pokreta i izraza lica, sigurno će mali buniša „promeniti ploču“ i poželeti da se zabavi s vama.

PESME NEMAJU ROK TRAJANJA

Kako beba bude rasla, tako će i vaša „plejlista“ rasti i menjati se. Do četvrtog meseca godiće joj malo nežnije, umirujuće pesme, ali će već nakon tog perioda tražiti ritmičnije, brže melodije. Između osmog meseca i godinu dana možete očekivati prvo „đuskanje“ uz muziku i tada je vreme da poradite i na „koreografijama“. Mališani obožavaju da pokazuju ono o čemu pevaju, te obavezno gestikulirajte rukama i pokretima demonstrirajte tekst pesme.

Neke pesme će vam se brzo „istrošiti“ ili će ih beba prerasti, dok će drugima „rok trajanja“ biti neograničen i upravo su to pesme koje možete koristiti kad u nešto starijem uzrastu počnu napadi besa.

Ukoliko budete negovali „kulturu pevanja“, imaćete moćno sredstvo u borbi protiv uznemirenosti, tuge i plača.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije