04.01.2017 Novi broj

Lepo iznenađenje za roditelje: U 2017. godini roditeljski dodatak 100 000 dinara za prvo dete

Roditeljski dodatak za prvo dete u 2017. godini biće povećan na 100 000 dinara, pišu “Novosti”, uz napomenu da bi ovaj predlog uskoro trebalo da odobri Ministarstvo finansija. Imajući u vidu da roditelji od države trenutno dobijaju 38 000 dinara za prvororođeno dete, to znači da će iznos nadoknade uskoro biti znatno viši od sadašnjeg.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Roditeljski dodatak biće uvećan za svu decu, ali ne u istom procentu. I dalje će se neke kategorije isplaćivati odjednom, a neke ne. Najveće povećanje osetiće mame i tate prvog deteta, dok će postotak uvećanja za drugo i treće dete biti nešto niži. Ovo je deo strategije nedavno osnovanog Demografskog saveta koji bi, između ostalog, trebalo da se bavi i ovim pitanjem.

Primera radi, u Rusiji se prvo dete ne pomaže novcem iz državnog budžeta, uz obrazloženje da je to biološka mera čoveka. Kod nas je, smatraju demografi, potrebna pomoć za prvo dete. Postoji mogućnost da se novac direktno i mnogo brže uplaćuje roditeljima, ali će procedura dokazivanja ostati ista kao i do sada. Sve će, ipak, biti mnogo lakše jer će se i ova usluga završavati preko e-Uprave, odnosno elektronski, a država će pribavljati dokumenta.

Iz Ministarstva rada najavljuju da će u ovoj godini i dečiji dodataka za decu sa invaliditetom biti veći za 50 posto. Takođe, veći broj žena moći će uskoro da ostvari i pravo na porodiljsku nadoknadu. Naime, nadležni najavljuju da se se proširiti krug, pa će u ovoj godini sve dame koje su na bilo koji način uplaćivale doprinose moći da dobiju naknadu dok čekaju bebu. To važi kako za žene prijavljene u svom gazdinstvu na selu, tako i za zaposlene na privremenim i povremenim poslovima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije