23.07.2015 Novi broj

Šta kada vaše dete gricka nokte

Taman ste svoju ćerkicu odvikli od sisanja palca ili od upornog izbacivanja cucle iz usta, a ona vam „doskočila“ – počela je grickati nokte. Deca to počinju raditi ili iz dosade, ili zbog izloženosti stresu, iz radoznalosti ili jednostavno zato jer uživaju u tome.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Za razliku od sisanja palca, grickanje noktiju je navika koja se može preneti i u zrelije životno doba. Vrlo često deca su u stanju sama se osloboditi ove loše navike, ali ukoliko to ne učine, evo kako ćete im pomoći:

Usmerite mu pažnju na nešto drugo
Ukoliko možete tačno definisati u kojim situacijama dete najčešće pribegava ovoj navici, pokušajte mu pažnju zaokupiti nečim drugim, igračkom, nekom jednostavnom igricom prstima i slično.
Pokušajte „ogaditi“ ovu naviku
Pre svega, vodite računa o higijeni noktiju deteta, redovno mu ih režite tako da nema šta grickati. Isto tako, danas na tržištu postoji mnoštvo preparata kojim mu možete premazati nokte tako da će teško ponovo staviti nokte u usta. Veliki broj roditelja tvrdi da je reč o izuzetno efikasnim preparatima, mada eksperti i pedijatri smatraju da su ovi preparati mnogo efikasniji kod starije dece.

Potražite savet pedijatra
Svi će vam verovatno reći da će ta navika vremenom nestati sama od sebe. Međutim, neretko deca raskrvare prstiće, a nije malo njih koja uz grickanje noktiju čupkaju i vlastitu kosu, što je ipak destruktivno ponašanje. Možda je vaše dete izloženo preteranom stresu ili anksioznosti, što može biti uzročnik destruktivnog ponašanja.

Izbegavajte preterane reakcije
Jedan od frustrirajućih momenata u podizanju dece je i činjenica da su ona u uzrastu od tri, četiri, pet godina podmitljivija, pa ih možete pridobiti nekim jednostavnim stvarima. Tako ćete, na primer, svoju ćerkicu pridobiti ako joj nokte namažete lakom i kažete da ih tada ne sme grickati jer će pokvariti lak. Ono što nikako ne smete učiniti jeste kažnjavanje, vika i slično, jer tako ćete samo postići potpuno suprotan efekat.

Šta još možete učiniti
Šta još možete učiniti da se izborite sa ovom lošom navikom vašeg deteta? Većina eksperata se slaže da je najbolji način pokušati “zaposliti” ruke deteta nečim drugim i tako skrenuti pažnju sa grickanja noktiju. Neki čak preporučuju nagrađivanja deteta kada uočite da to ne radi. Na taj način ćete mu podići samopouzdanje, a na vama je, pošto najbolje poznajete vlastito dete, da osmislite koji je najbolji način nagrađivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Adam Sendler

20.04.2010 Novi broj

Poznati komičar veoma je nežan otac. Ovde ga vidimo kako se zabavlja na peščanoj plaži u Mauiju sa svojim kćerkama Sejdi (3,5 godine) i Sani (2 g...

pročitaj još