Stručnjak Opšte Bolnice Bel-Medic odgovara: Šta uzrokuje rak endomerijuma?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Rak endometrijuma predstavlja maligno oboljenje sluzokože materice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Najčešče se javlja u poodmakloj životnoj dobi, u postmenopauzi, kada je uobičajeno da zamire jajna funkcija, odnosno u dobi kada dolazi do smanjenog stvaranja hormona estrogena.

Kao i kod svih malignih oboljenja tačan uzročnik ovog oboljenja se ne zna, ali se često dovodi u vezu sa povećanim nivoom estrogena u odnosu na progesteron.

Povećano stvaranje i prisustvo estrogena dovodi do bujanja sluzokože materice koja počinje da se menja i pretvara u tkivo koje poprima loše karakteristike. Postoje određene telesne osobine žena koje oboljevaju od ovog oboljenja, a to su veća telesna masa, veći bodi mas indeks, odnosno osobe koje imaju povećani nivo
šećera u krvi, poremećaj masti u krvi, ili povišeni krvni pritisak.

Takođe karcinom endometrijuma se javlja kod osoba koje nisu rađale, ili su u mladosti imale problem vezane za lose funcionisanje jajnika praćenog izostankom ovulacije. Danas se sve više govori da su to osobe koje imaju takozvani Metabolički sindrom ili sindom X.

Razlog zbog čega se u ovih osoba češće javlja karcinom endometrijuma jeste pojava da se u masnom tkivu, biohemijskim procesima više metaboliše, odnosno stvara estrogen, koji tada bez postojanja svog oponenta dovodi do neadekvatnog rasta i
bujanja sluzokože materice, stvarajući ekcesivan rast koji gubi kontrolu i pretvara se u maligno oboljenje.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Tekstove naših stručnjaka i njihove zdravstvene savete možete pogledati OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije