Iako mnogi izbegavaju luk zbog neprijatnog mirisa, zapravo ga treba jesti u što većim količinama jer obnavlja organizam, uklanja prolećni umor i deluje kao prirodna zaštita od mnogih bolesti. Lekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena. Ali i savremena nauka ističe efikasnost luka. Istraživanja su, recimo, pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Luk, takođe, može da smanji učestalost astmatičnih napada…
Guliver/Thinkstock
35 RECEPATA OD LUKA
1. Ubodi insekata
Sokom od crvenog luka leče se ubodi insekata kao što su ose i pčele. Mesto uboda maže se svežim sokom od crvenog luka pogotovo tokom prvih nekoliko sati nakon uboda.
2. Za zdravlje srca i krvnih sudova
Protiv koronarnih bolesti, tromboze, začepljenih arterija i zgrušavanja krvi preporučuje se da svaki dan pojedete celu glavicu luka pečenu u šporetu na slabijoj vatri. Glavicu ispečete, pa je s nekoliko kapi maslinovog ulja jedete uz ručak i večeru duže vreme.
3. Zaustavite bol u uhu
Nije preporučljivo ništa stavljati u uho. Umesto toga, isecite pola glavice luka, kratko zagrejte na tiganju pa stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovaj oblog stavite na uho pa učvrstite zavojem ili kapom. Prikladan je i za decu.
4. Protiv simptoma polenskih alergija
Ne bacajte ljuske luka – one su bogate kvercetinom, antioksidansom koji može da pomogne da se smanji upala i spreči oslobađanje histamina iz imunih ćelija, tako da se ublaže simptomi alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) prosušite, usitnite i pripremite kao čaj – prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procedite. Pijte 2-3 šoljice dnevno.
5. Domaći sirup protiv kašlja
Ogulite i sitno isecite 6 glavica luka srednje veličine. Pomešajte luk s 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad posude sa vodom koja vrije. Poklopite i lagano kuvajte 2 sata. Procedite i uzmite 1 veliku kašiku svaka 2 ili 3 sata. Ovaj sirup prikladan je i za decu.