Agresija kod dece – kako se nositi sa njom?

Čak i miran i uravnotežen anđeo i poslušno dete može s vremena na vreme da pokaže svoju drugu stranu. Nemojte misliti da je agresivnost nešto strano. To je prirodna reakcija psihe, koja omogućava osobi da izbaci nagomilane negativne emocije.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

I sa decom nije izuzetak. Čak i odrasli mogu osetiti ljutnju i bes, koji će se pretvoriti u agresiju i najčešće, nekontrolisane izlive besa jer nisu u potpunosti naučili da se nose sa svojim osećanjima. Ako vaše dete iznenada postane agresivno, onda najverovatnije ima problem ili je možda to pravi krik iz srca, pokušaj da privuče pažnju roditeljima na sebe i na svoj problem.

Mnogi roditelji vole da idu direktno i pokušaju da odgovore sebi na pitanje: Kako se nositi sa dečjom agresijom? Ali pre nego što se pređe na aktivne metode, ili još gore, pokušaje da kaznite dete, važno je shvatiti njegov bes i zašto je to uradilo. Za agresivno ponašanje mogu postojati veoma različiti uzroci.

Zašto dete postane agresivno?

Porodični činioci

Najvažniji razlog, koji većina psihologa razlikuje u studiji agresivnog ponašanja kod dece, je nedostatak roditeljske topline, ljubavi i pažnje. Kada dete prestane sve to da oseća u odgovarajućem iznosu, počinje bilo kojim raspoloživim sredstvima da podseća na sebe i, kao što je poznato, loše raspoloženje, tuča i suze mogu da se „čuju“ najbolje.

Kada u porodici postoji razdor, to prvenstveno utiče na dete koje počinje da projektuje svađe iz porodice na druge. Ne zaboravite da deca, na mnogo načina, kopiraju svoje roditelje, i na osnovu razgovora koje čuje u kući, počinje da formira za sebe određeni obrazac ponašanja. Ponekad ne mislimo kako se ponašamo sa svojim detetom. Često, kada postoji osećaj agresije nakon loše kritike od strane roditelja, dođe i do ponižavajućih primedbi. Pomislite samo kakva bi bila reakcija odrasle osobe u ovoj situaciji? Zato kao i sa odraslim ljudima, dete treba ohrabriti, a kritikovati samo kod kuće.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Lični faktori

Značajnu ulogu ovde igraju i starosni kriterijumi. Psiholozi razlikuju nekoliko perioda krize, to je zapravo vreme kada se formira ličnost i nezavisnost. Ovi periodi uključuju starost 3-4, 6-7 i 12-14 godina. Naravno, agresija će se na različite uzraste manifestovati na različite načine.

Mi ne treba da zaboravimo na hiperaktivnost koja je sada uobičajena kod mnoge dece. Energija koja bukvalno ključa u telu, mora pronaći svoj izlaz, a kada je dete stalno ograničeno, nailazi na neuspehe i kazne, počinje da se akumulira unutrašnja nelagodnost, što na kraju dovede do agresivnih ispada.

Kako da pobedite agresiju?

Čak i ako razumete uzrok i sada pokušavate da radite u pravcu njegove eliminacije, dečja agresija ne može uvek da nestane u jednom trenutku čarobnim štapićem. Potrebno je vreme i naravno, korektno ponašanje roditelja.

Šta treba da uradite da smanjite redovne izlive besa kod vašeg deteta?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Neka vaše dete oseća koliko ga volite. Ljubav mora da se oseti u svakoj situaciji – i onda, kada je majka umorna od posla, pa čak i kada dete ponovo uradi nešto i zasluži kaznu. Kazna je u redu, ali ljubav od toga neće nestati! A dete mora to da oseti. Poslužite kao pravi primer svom detetu. Komunicirajte sa drugima sa ljubaznošću i dobrotom, kontrolišite svoju agresivnost, koju u mnogim aspektima, vaše dete uzima kao primer.

Previše aktivna deca treba da nađu način na koji će potrošiti njihovu energiju. Na primer, upišite ih u neki boks klub ili karate sekciju, pošaljite dete na ples ili atletiku gde posle treninga neće imati toliko snage za dalji rad.

Razgovarajte sa svojim detetom, objasnite mu da su bes i ljutnja negativne emocije, koje naravno, treba da proizvodi, ali i da nezadovoljstvo može izraziti i rečima ili da nacrta odgovarajuću figuru. Objasnite mu kakve posledice mogu da se dese ako je udario dečaka ili oduzeo njegovu igračku na kraju.

Ako vidite da je dete agresivno, da se u njemu dešava vatromet emocija onda ga samo zagrlite. Za dete će to značiti da ga prihvatate, i da može da izdrži svoju agresiju i doprinese njenom smanjenju. Vremenom, ono će se smiriti, i možete slobodno da pričate o tome šta se dogodilo.

Odredite neka pravila koja ćete poštovati uvek. Na primer za isti način ponašanja sledi ista kazna. Sasvim je pogrešno da danas kaznite dete za neposlušnost, a sutra dok ste u dobrom raspoloženju ne obraćate pažnju za istu stvar.

Budite dosledni i puni ljubavi prema svom detetu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije