Kako dete reaguje na majčin glas?

Američki naučnici sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji utvrdili su da mozak deteta drugačije i znatno aktivnije reaguje na zvuk majčinog glasa, nego na glasove drugih ljudi.

majka i beba

Mozak glasove registruje i percipira posebnim delom, ali poslednje istraživanje pokazalo je da glas majke u mozgu deteta aktivira i mnoge druge delove, poput centra za emocije, nagrađivanje, socijalne funkcije, facijalnu ekspresiju i razlikovanje ličnih od opštih stvari. Rezultati istraživanja, kako se navodi, važni su i sa aspekta otkrivanja novih metoda lečenja dece sa autizmom i drugim nervnim poremećajima.

U istraživanju je učestvovalo 24 dece uzrasta 7-12 godina. Specijalnim MRI skenerima su praćene njihove reakcije na zvukove tri nepovezane reči koje su izgovorile njihove majke i druge žene. Sva deca su na specifičan način reagovala na majčin glas, ali je kod svakog zabeležena znatno aktivnija reakcija nego na glas nepoznatih žena, što dalje dovodi do zaključka da je majčin glas svakom detetu važan, ali i poseban.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije