19.11.2015 Kutak za mame

Kako biti dobra mama u 21. veku

Kada sve saberemo i oduzmemo, u životu su definitivno najvažniji dobro zdravlje i složna porodica. Sve drugo može da se menja, popravlja i dopunjuje, ali ove dve stavke su preduslov za miran i srećan život.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Jedan od značajnih faktora za porodičnu harmoniju jeste odnos između roditelja i dece, a da bi on funkcionisao, decu treba vaspitavati od rođenja. U svemu tome neophodna je aktivna uloga oba roditelja, ali ovaj put posvetićemo se više odnosu mame i deteta, što naravno ne znači da su očevi manje važni. Ovo su saveti koje bi trebalo da praktikuju sve dobre majke.

Naučite ih: Važno je biti, a ne imati
U 21. veku ljudi, pa i deca, žive s uverenjem da je glavna stvar u životu novac. U tom okruženju često izgube pojam o tome da je neophodno graditi se iznutra, obrazovati, učiti i biti dobar čovek. Zato odmalena usadite deci da je najvažnije imati u glavi i srcu, a ne u novčaniku ili na bankovnom računu. Onaj ko ima u glavi biće sposoban da stvori i sve drugo što mu je potrebno.

Nikada ih nemojte lagati
„Najviše mrzim kad me neko laže“, to je ono što odrasli svakodnevno izgovaraju, ali ista tvrdnja važi i za decu. Ni ona ne podnose laži. Pored toga što ih laganjem držite u zabludi i gubite njihovo poverenje, na taj način ih učite da i sami to rade. Ne zaboravite, vi ste deci primer i ugledaće se na vas.

Provodite vreme s detetom nasamo
Čak i ako imate više dece potrudite se da sa svakim od njih provedete malo vremena nasamo. Na taj način će dete moći da vam se poveri, da vam ispriča problem ili neke svoje strahove. Za dete uvek morate imati vremena jer vam je ono najpreče.

Čuvajte svoje zdravlje
U preteranoj trci za životom, naročito u 21. veku, ljudi često zaborave na svoje zdravlje. To je najveći propust koji možete da uradite. Svako dete želi da ima zdravu mamu i zdravog tatu, zato čuvajte sebe da biste mogli da se posvetite svojim mališanima u potpunosti.

Trud je važniji od novca
Mnoge mame ponekad imaju osećaj da daju sve od sebe, ali im se čini da to nije dovoljno. Oslobodite se tog osećaja i nemojte da vas grize savest ako niste u mogućnosti da kupite savršenu lutku ili najskuplju garderobu. Važnije je da ono uvek bude čisto i ispeglano nego obučeno u markirane krpice. Ako nemate novca da mu kupite skupu igračku, nadoknadite mu tako što ćete mu sašiti kostim, napraviti nešto od plastelina ili ga obradovati na drugi originalan način.

Komunicirajte
Komunikacija s detetom ne znači samo uobičajeni razgovor nego i sudelovanje u zajedničkim aktivnostima, slušanje muzike, čitanje knjiga, šetnja, poveravanje tajni, uvažavanje i zadobijanje poverenja… Potrudite se da u svakoj životnoj fazi znate koji su interesi vašeg deteta i budite mu u tome podrška.

Primenite princip nagrade i kazne
Ako vaš mezimac zgreši nešto, ne propustite priliku da mu jasno obrazložite situaciju koju je izazvao i da je kazna zaslužena posledica toga. Takođe, svaki put kad uradi nešto dobro, nemojte dozvoliti da prođe bez pohvale ili da mu ne ispunite nešto što priželjkuje. Princip nagrade i kazne idealan je za disciplinovanje dece od malih nogu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije