26.07.2016 Kutak za mame

Kutak za mame: Savršena sladoled dijeta

Ljubitelji sladoleda sigurno se pitaju kako mogu da ovu slatku namirnicu koja rashlađuje uklope u svakodnevnoj ishrani, a da ne ugroze liniju. Srećom, postoje brojne studije koje pokazuju da obrok sa mlečnim proizvodima dnevno može da pomogne u mršavljenju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Tajna je u kalcijumu
Tajni sastojak sladoleda koji povećava termogenezu i ubrzava metabolizam masti je kalcijum. Prema najnovijem istraživanju, ljudi koji koriste suplemente kalcijuma su pokazali znatan gubitak težine. Naravno, osnova svake ishrane je umerenost, ravnoteža i raznolikost, posebno izbalansiran unos makro i mikro hranljivih materija. Pored toga, svaka dijeta treba da bude praćena fizičkom aktivnošću u cilju dobijanja konkretnih i opipljivih rezultata.

Sladoled dijeta zasniva se na pretpostavci da kada organizam ne dobija dovoljno kalcijuma, masne ćelije zadrže više masti i njihov broj se znatno povećava. Sladoled je energetski bogat proizvod koji sadrži male količine koncentrisanih hranljivih materija. Jedna porcija od 60 grama sladoleda sadrži 130 kalorija i dobar je izvor kalcijuma i fosfora, minerala koji su neophodni za pravilan rast i održavanje zdravlja kostiju, a takođe učestvuju u različitim metaboličkim procesima. Sladoled je takođe dobar izvor vitamina A i B kompleksa, koji su neophodni za pravilno vođenje biohemijskih reakcija u organizmu. Balansirani unos hranljivih materija podstiče rad metabolizma i na taj način možete da izgubite višak kilograma bez ugrožavanja zdravlja.

Sladoled kao užina
Sladoled u ishrani može da se koristi kao užina. Kugla sladoleda je sasvim dovoljna i negativno utiče na povećanje težine i još uvek se osećate srećnim zbog sladoleda koji spada u one proizvode koje zovemo “Comfort Food”.

Pravilan dnevni unos hrane treba da se zasniva na 5-izbalansiranih obroka koji uključuju proteine, masti, ugljene hidrate i vitamine i minerale koji su nam potrebni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Kada konzumirate sladoled, pokušajte da izbacite ostale slatkiše i masnu i slatku hranu. Osnovna pravila ishrane:

– Nikad ne preskačite obroke

– Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno

– Sve namirnice spremajte na maslinovom ulju

– Sladoled jedeti sporije (od 15 do 20 minuta, jer tako treba da se stvori osećaj sitosti)

– Osim sladoleda, ne preporučuje se konzumiranje drugih slatkiša

– 3-5 dana nedeljno radite vežbe

Uzorak menija:

Prvi dan
Doručak:

2 tanke kriške hleba od žitarica i semena
2 kašike putera od kikirikija bez šećera

Užina:

1 grejpfrut
1/2 banane

Ručak:

– Pola šolje tunjevine ili sardine ili pola šolje posnog feta ili svežeg sira. Bez dodavanja ulja.
– 1 šolja testenine
– 1 šolja repe, cvekle, šargarepe ili celera

Užina:

– 1 porcija sladoleda od vanile sa svežim seckanim kajsijama

Večera:

– 150 grama posnog mesa (ili drugih proteina) I možete koristiti začine, spremajte sa malo ulja
– 1 šolja zelenog povrća (spanać, boranija, tikvice) priprema na pari, na žaru ili sirovo

Drugi dan
Doručak:

– 1 kuvano jaje
– 2 tanke kriške hleba

Užina:

– 1 jabuka ili kruška
– Šaka orašastih plodova (orah, badem, lešnik)

Ručak:

– Rižoto sa piletinom i povrćem
– zelena salata začinjena sirćetom i maslinovim uljem

Užina:

– 1 porcija sladoleda od čokolade sa svežim malinama

Večera:

– 150 grama svežeg sira sa pavlakom
– 1 kriška hleba sa žitaricama i semenkama

Treći dan
Doručak:

– 4 integralna krekera
– 1 kriška polučvrstog nemasnog sira
– 1 grejpfrut

Ručak:

– 1 jaje propremljeno bez ulja
– 2 tanke kriške hleba

Večera:

– 1 šolja tunjevina ili 1 šolja sardina i sir. Bez dodavanja ulja.
– 1 šolja repe, cvekle, šargarepe ili celera
– 1 šolja karfiola ili zelenog povrća
– 1 jabuka
– pola šolje sladoleda od vanile bez šećera




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije